Snaha státu eliminovat daňové úniky prostřednictvím elektronické evidence tržeb vyvolává u plzeňských drobných podnikatelů a živnostníků nesouhlasné kroucení hlavou. Pokud zákon o evidenci tržeb projde, od začátku příštího roku budou muset používat elektronické registrační pokladny, které budou on-line napojeny na finanční úřad.

„Nelíbí se mi to. Pro nás malé obchodníky je to házení klacků pod nohy, protože pořízení přístrojů nebude levné," zlobila se majitelka obchodu Byró café v centru Plzně Tereza Koderová.

Novinka bude podnikatele stát několik stovek měsíčně za internetové připojení a několik tisíc za pořízení techniky na on-line evidenci a tiskárny. „Mám novou kasu za tři a půl tisíce a teď abych pořizovala další. Člověk se chce živit svojí prací, ale tyhle věci to akorát ztěžují," řekla Koderová.

Že systém bude omezovat a likvidovat drobné podnikání si myslí i Václava Bulínová z restaurace U Kohoutů. Je přesvědčena, že nad novinkou spláčou hlavně živnostníci provozující jednu restauraci či obchůdek. „Spočítali jsme si, že pořízení kasy a příslušenství nás vyjde na 30 tisíc korun. Starostí už teď máme nad hlavu, protože musíme povinně označovat alergeny, dodržovat přísnou hygienu a teď ještě toto," posteskla si Bulínová.

„Na jednu stranu je dobře, aby státu neunikaly daně, ale radost nemáme, pokud si budeme muset pořídit nové zařízení," konstatovala Daniela Zemanová z kavárny Retro.

Podle ministerstva financí bude ale k elektronické evidenci tržeb stačit chytrý telefon nebo tablet. To však u živnostníků větší klid nevyvolalo. „Máme špatný signál. Obáváme se, že systém vypadne a my přijdeme o zisk," konstatovala Bulínová.
„Zlobí nám Wi-fi a někdy i signál. Nedovedu si představit, že do Prahy posílám nějaké informace, a čekám, až se mi vrátí kód na účtenku. Obávám se, že nás to bude brzdit," naříkala Zemanová.

Mezi podnikateli elektronické registrační pokladny vydávající papírové účtenky vzbuzují další obavy. „Teď jdeme zákazníka zkasírovat ke stolu. Nově bude muset k baru, abychom mu vydali papírovou účtenku. Lidi tohle nebude bavit," tvrdila Bulínová.

Ministerstvo počítá s tím, že od prvního ledna 2016 by se do systému elektronické evidence tržeb zapojili hospodští a hoteliéři, v červenci pak všichni podnikatelé v maloobchodu a velkoobchodu.

Zákon je v připomínkovém řízení, poté jej bude mít na stole vláda a následně poputuje do Poslanecké sněmovny a Senátu. S elektronickou evidencí zatím příliš nesouhlasí lidovci. Od ministerstva financí chtějí vědět, jaké by měly být případné kompenzace pro pod-nikatele, a nelíbí se jim, že by se novinka měla týkat každého živnostníka. „Doufám, že to neprojde. Pro nás by to bylo likvidační. Už teď nevím, jestli finančně přežijeme tento rok," uvedla Zuzana Vojáčková 
z obchodu Květiny.