„Znechutila mě kampaň, která se proti dětským domovům v poslední době vede,“ vysvětlila svoje nenadálé rozhodnutí.

Co bylo hlavním důvodem vašeho odchodu z funkce?

Už dva roky přesluhuji a cítím, že mi síly docházejí. A když vidím mediální kampaň, která se proti dětským domovům vede, tak si myslím, že to chce mladou krev s větší razancí. Protože hodně síly bude stát vysvětlování, že domovy nejsou tak špatnou variantou a že neplodí jen kriminálníky, ale i úspěšné vysokoškoláky a středoškoláky. Kampaň bohužel dopadá i na děti, kterým věty o kriminálnících, jež slyšíme od nejvyšších představitelů z televizní obrazovky, předhazují jejich vrstevníci a my pak musíme hojit jizvy.

Co by mělo být hlavním argumentem proti této kampani?

Vychvaluje se pěstounská péče a očerňují se dětské domovy. Ale my zatím nemáme pěstounské rodiny, které by domovy nahradily a vzaly si do péče třeba čtyři romské děti. Společnost na to není dost vyspělá. Je to nedomyšlené a zbytečně se ponižuje práce šikovných lidí. Navíc některé naše děti by k pěstounům nechtěly. Líbí se jim u nás.

Máte představu o svém nástupci a budete v domově ještě pracovat?

Mohla by to být moje zástupkyně, ale bohužel si teprve nyní dodělává potřebné vzdělání. Moudrý ředitel s ní určitě bude počítat jako s partnerem. Pokud bude zájem, budu pomáhat.

Na co jste ve své kariéře v dětském domově nejvíce hrdá?

Že se nám podařilo zavést projekt Šance pro budoucnost, jehož součástí jsou rodinné skupiny, které žijí v bytech mimo domov. Na ně navazují startovací byty pro děti z domova, které jsou pod pravidelným dohledem našeho pracovníka . Takže děti už nekončí na ulici.