Rozdíl mezi nízkoenergetickým (NED) a pasivním domem (PD) je ve spotřebě tepla. Pasivní dům využívá tepla vydávaného jeho obyvateli, spotřebiči a slunečním zářením. „Dům mě stál dva miliony 600 tisíc korun, jeho obytná plocha je 200 metrů čtverečních, bydlí zde čtyřčlenná rodina a za veškeré energie se vším všudy zaplatím ročně 20 tisíc korun,“ vypočítává Koranda. Za jeden měsíc tedy něco okolo 1600 korun. Na topení přitom nešetří. „Mám rád trenýrkovou teplotu, navíc s malými dětmi tu moc chladno mít nemůžete,“ uvádí majitel domu.

Důležitá je izolace

Hlavním kritériem NED a PD je nadměrná izolace a jeho vhodné zasazení do okolní krajiny. „To v praxi znamená, že okna jsou situovaná na jih a pokud možno severní strana je snížená nebo zapuštěná do stráně,“ vysvětluje pracovník plzeňského ENVICu – Enviromentálního informačního centra Václav Šváb.

„Já už tedy vím, že tady na Plzeňsku je výhodnější okna umístit spíš na jihozápad, slunce na této straně svítí nejdéle a z nejlepšího úhlu,“ radí Koranda. Jeho dům je správně odizolován. Má základovou izolační desku, tepelnou izolaci stěn i střechy a izolační dvojsklo bez plynové výplně. „Většina oken v domě je stabilní, tedy neotvíratelná, udrží tak více tepla, ale musel jsem je u manželky vyloženě vybojovat. Umývat je totiž musí zvenku na žebříku,“ usmívá se Koranda.

Takto dostatečně odizolovaný dům potřebuje už jen doplňkový zdroj tepla s podstatně nižším výkonem, než je v obvyklých stavbách. „Já to vyřešil krbem, který čtyřmi průduchy vede teplo přes výměník do akumulační nádoby. Ta ohřívá vodu a při přebytku tepla vytápí i místnosti,“ vysvětluje Koranda. Po přepnutí může naopak fungovat i jako klimatizace, což je výhoda, kterou například solární kolektor nemá.

Naprostou nezbytností pro PD je větrání pomocí vzduchotechniky. „Ta je většinou vybavena zpětným získáváním tepla a možností ohřevu vzduchu přiváděného do místnosti. Tomu se říká teplovzdušné vytápění,“ vysvětluje Šváb. Tento systém prý většinou stačí pro celoroční vytápění domu. Náklady na stavbu NED a PD obvykle nepřekračují pět procent ceny běžného domu.

Vše se nevyplatí

„Podle mě si ale musí každý člověk předem rozmyslet a vypočítat, co se mu ve finále vlastně vyplatí,“ míní majitel domu. Nemá třeba cenu investovat do fotovoltaických panelů, které pokryjí částečnou spotřebu elektřiny, ale stojí podle výkonu téměř až půl milionu korun.

„Ušetřit se ale dá už na samotné stavbě. Místo klasické 30 centimetrů široké zdi tady stačí jen patnácticentimetrová. Zbytek dvacet až třicet centimetrů je izolace. Tam rozhoduje o ceně kvalita,“ říká Šváb. NED a PD navíc nemívají klasickou otopnou soustavu, ušetří se tedy i za radiátory a topné rozvody vody.

Na ekovýstavbu lze navíc získat také dotace. „V současnosti je v přípravě operační program Životní prostředí a pokračovat bude Státní program Efekt na podporu úspor energie,“ vypočítává ekolog z ENVICu. V těchto centrech zájemcům bezplatně poradí, kde a jak dotaci na nízkoenergetický dům získat, a v případě zájmu za ně vše dokonce vyřídí. To už je ale služba placená.

Zájem o NED a PD na Plzeňsku podle Korandy roste. „Jsem jednatelem firmy, která se zabývá realizací NED a PD a mohu potvrdit, že zájem je obrovský, doslova nestačíme uspokojovat poptávku. V současnosti chystáme výstavbu 30 rodinných domů v Ejpovicích,“ říká Koranda. Podle něj lidé hledají způsob, jakým ušetřit hlavně kvůli vysokým splátkám u hypoték.

Oproti tomu realitní kanceláře zájem ze strany zákazníků zatím nezaznamenaly. „Požadavky na ekologickou stavbu dosud žádný z klientů neměl. V současnosti budeme do naší nabídky zařazovat pouze jeden NED, zatím je ale ve fázi zpracovávání,“ podotýká Viktor Salzman z Plzeňské realitní kanceláře Salzman.

Kolik co stojí?

Tepelná izolace (200mm)
Polystyren 300 – 500Kč/m2
Minerální vlna 11OOKč/m2
Dřevovláknité desky 460Kč/m2
Technické konopí 640Kč/m2
Okna pro NED a PD
izolační dvojsklo s plynovou výplní 8500Kč/m2
dvojsklo s plyn. výplní + protisluneční ochrana 13000Kč/m2
trojsklo s plyn. výplní + protisluneční ochrana 14000Kč/m2
Systémy pro ohřev vody
2 solární kolektory, akumulační nádrž, regulace 45000Kč
3 solární kolektory, akumulační nádrž, regulace 62000Kč
Vytápěcí a větrací jednotky, regulace 70000 – 80000Kč

Spotřeba tepla

Spotřeba tepla za rok:
Běžný dům: 150 – 250kWh/m2
NED: do 50kWh/m2
PD: do 15kWh/m2

V Božkově vyroste dům na zkoušku

Jaké je bydlení v pasivním domě, si budou moci vyzkoušet zájemci v Centru pro pasivní dům, který staví firma Setrime v Plzni – Božkově. Otevřen by měl být v létě příštího roku, zatím se pracuje na jeho hrubé stavbě.

„Lidé si budou moci dům na čtrnáct dní pronajmout a normálně v něm bydlet. Zjistí tak, jak jim konkrétní řešení vyhovují a jaká mají úskalí. Zároveň uvidí, kolik na energiích ušetří,“ uvádí jednatel firmy David Koranda. Pasivní dům by měl sloužit také jako osvětové centrum pro veřejnost. „Plánujeme zde přednášky o druzích a typech izolačních materiálů a odvětrávacích a topných systémů,“ jmenuje Koranda.

V centru si budou moci zájemci o nízkoenergetické stavby dostupné materiály a systémy také prohlédnout. „Cílem je postavit ekologický dům dostupný pro každého. Tohle je způsob, jak lidé zjistí, do čeho se jim vyplatí investovat a co je pro ně už zbytečné a nikdy se jim nevrátí,“ dodává Koranda.