To je příležitost podívat se, co obě města spojuje a nebo rozděluje. Coimbra se nachází na západě Portugalska téměř na půli cesty mezi velkými městy Portem a Lisabonem a má zhruba 100 tisíc obyvatel. To je o 60 tisíc méně než Plzeň.

Na jejím území stálo už římské město a v polovině 12. století se stalo na čas i sídlem portugalských králů. Dodnes je ale známé jako město studentů.

Ostatně název Academica napovídá, že je součástí studentské unie, nezávislé instituce, která má nejen řadu sportovních (atletika, šerm, šachy, ale i třeba wrestling), uměleckých (kinematografie, rádio, gastronomie) a vědeckých (ekologie, informatika) sekcí. Zároveň je Académica nejstarší studentskou unií v zemi, založena byla 1887.

Fotbalový klub má stejné logo jako studentská unie, které pochází z roku 1927 a na němž se nachází charakteristická barokní věž univerzity.

Protože i Plzeň je univerzitním městem, pojďme si obě univerzity porovnat. Zatímco ta portugalská vznikla už v roce 1290 a je nejstarší portugalskou vysokou školou, Západočeská univerzita vznikla až v roce 1991. 1:0 pro Portugalce.
 Plzeňská univerzita má celkem osm fakult, ta v Coimbře o také. Průběžný stav tedy 2:1 pro tým v černobílém.

Na univerzitě, jejíž staré budovy se nacházejí na kopci nad řekou Mondego, studuje skoro 20 tisíc studentů, v Plzni zatím ´jen´ okolo 16 tisíc. 3:1 pro Portugalce.

Jistá spojitost Coimbry s Plzní by mohla být i skrze síť 40 evropských univerzit založenou v roce 1985 a nazvanou Skupina z Coimbry. Z českých škol do ní patří sice jen Univerzita Karlova v Praze, ale ta má v Plzni jednu ze svých lékařských fakult.
Zdálo by se, že alespoň v počtu dalších vysokých škol ve městě by Plzeň mohla dosáhnout kontaktního skóre. Mimo zmíněné lékařské fakulty tu sídlí i soukromá Metropolitní univerzita. V Coimbře je ale možné si vybrat Polytechnický institut a další čtyři školy soukromé. Konečných 4:1 pro Coimbru.

Radost nad losem museli mít i portugalští fanoušci. V týdnu univerzitní slavnosti Queima das Fitas se prý ve městě vypije víc piva než na celém mnichovském Oktoberfestu!

Naštěstí ale nebude kvantita vzdělání tím, co rozhoduje o výsledku na hřišti. Jak to trefně definoval kapitán viktoriánů Pavel Horváth. když se ho moderátor na slavnostním vyhlášení sportovce roku ptal, co si o jistém tématu myslí: „Já jsem fotbalista, já nemyslím."