Rozhleden, které to umožňují, je víc a víc. Přinášíme vám tipy na dvanáct nejnovějších, které se nedávno otevřely, nebo budou záhy dokončeny.

Když se někde nová rozhledna otevře, mohou si její provozovatelé být jistí, že ji navštíví Plzeňan Jiří Štekl. Autor knihy Rájem rozhlednovým se o ně zajímá celý život. Je rád, že rozhleden přibývá, ale upozorňuje také na jistá úskalí.

Přivítání miliontého návštěvníka v plzeňské Techmanii
Techmania přivítala a odměnila svého miliontého návštěvníka

„Je třeba myslet také na jejich údržbu. Obzvlášť těch dřevěných," dodává. Nejčerstvější rozhlednou, již navštívil, je rokycanský Kotel. „Ta ale ještě není zprovozněná. Z otevřených jsem si naposledy prohlédl Dlažov," tvrdí Štekl a návštěvu doporučuje.

Dvanáct nových rozhleden v západních Čechách

Rozhledna Radost nemohla dostat žádné lepší jméno

Dobříč, Jarov – Na katastru severoplzeňského Jarova a blízko sousedního Dobříče stojí od loňského léta nová dřevěná rozhledna. Ze sedmimetrové výšky se díky ní může široko daleko dívat kdokoliv a jejím stavitelům to dělá radost.

Ostatně právě tak se rozhledna jmenuje: Radost.

Kudy na Radost
• Z Dobříče sem vede čtyřsetmetrová cesta z křižovatky uprostřed obce. U řeznictví se vydáme úzkou asfaltkou do prudkého kopce mezi domky. Po 200 metrech končí u posledního stavení asfalt a pokračuje pouze polní zatravněná cesta do mírného kopce až k rozhledně.
• Z opačné strany ze silnice Obora – Jarov se naproti hřbitovu těsně před koncem lesa odbočí doleva a po 300 metrech jízdy po kamenité cestě se téměř po rovině dojede až k rozhledně.
• Z Dobříče sjízdné na silničním kole, od hřbitova pouze na horském kole.
(www.rozhlednovymrajem.cz) 

O to, že vůbec vznikla, se postarali Václav Růžek, Zdeňka Šimandlová a Jaromír Jelínek. „Kamarád Vašek Růžek má u Dobříče pozemek a je tam krásná vyhlídka. Jedno mi řekl: 'Člověče, tady by byla krásná rozhledna!' a já na to: 'No tak ji postavíme.' Vašek se mě zeptal, jestli bych do toho opravdu šel a kdy že bych ji chtěl stavět, a já mu odpověděl: 'Hned. 'A tak to začalo," popisuje začátek stavby Jaromír Jelínek.

Kromě měsíce dubna začíná také návštěvnická sezóna hradů, zámků, klášterů... Přípravy na ni v těchto dnech finišují - na snímku plejí zahradnice růžové keře v areálu zámku Kozel.
Hrady a zámky zvou na novinky. Kozel dokončí obnovu jízdárny

Spolu se Zdeňkou Šimandlovou oba muži založili občanské sdružení a do stavby se pustili na vlastní náklady. „Všichni máme kousek lesa, takže dřevo jsme mohli sehnat vlastní, a to nám práci ulehčilo.," pokračuje Jelínek.

Stavba atypické rozhledny, která z dálky připomíná velmi luxusní myslivecký posed, začala na podzim roku 2012 a skončila vloni v srpnu. Od září je, ač soukromá, přístupná všem a volně.

„Největší odměna pro nás je, že lidé na rozhlednu chodí a že jich je tolik. Děti tam vodí dospělé, protože se chtějí podívat, jezdí cyklisté… To by nám žádné peníze nemohly vynahradit," tvrdí Jaromír Jelínek.

Základní kameny tří budoucích kaplí požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský.
Dostavba začala. Mariánská Týnice bude vypadat, jak si přál Santini

Stavba je vysoká 9,2, vyhlídková plošina je ve výšce sedmi metrů. Na ochoz vede 11,3 metru dlouhé schodiště, které chtějí členové občanského sdružení do budoucna ještě zastřešit.

Starosta Dobříče Václav Lomička je rád, že jim i Jarovu přibyl zajímavý cíl, který přitahuje turisty. „Z rozhledny je krásně vidět až na Brdy," říká spokojeně.

Lovci suvenýrů mohou získat razítko či pohlednici v prodejnách v Dobříči a Jarově.