Dům získalo město bezúplatně od ministerstva obrany v roce 2005, jeho hodnota byla vyčíslena asi na 4,5 milionu korun. Podmínkou však bylo, že jej nejpozději do 1. ledna 2015 zrekonstruuje a objekt bude využívat ve veřejném zájmu. Jenže i když plány k tomu byly velké, zůstaly jen na papíře. Teď Plzni dokonce hrozí pokuta ve výši asi 4,5 milionu korun za to, že smlouvu s armádou nedodrželo.

„Nestačili jsme to. Rekonstrukce domu byla spočtena skoro na 100 milionů korun a takovým množstvím peněz pro tento účel nedisponujeme," prohlásila radní pro nakládání s městským majetkem Helena Matoušová (ODS). Podotkla, že radnice se pokusila dohodnout s armádou na posunutí termínu o dalších šest let, tedy do konce roku 2020. Ale nepochodila, ministerstvo obrany chtělo vidět rekonstrukci domu v budoucích rozpočtech. Jenže tam se s tím dosud nepočítá.

Zastupitelé tak dnes budou hlasovat o tom, že dům na Klatovské třídě vrátí státu opět zpět . „Chceme ale jednat s armádou dále," podotkla Matoušová.

O domu na Klatovské 19 nejdříve radnice uvažovala jako o místě, kde by se vydávaly občanské průkazy a další agendy. Od toho se ale upustilo. Pak byla ve hře možnost, že se sem přestěhuje Muzeum generála Pattona a další válečné expozice. Argumentem pro to byla autentičnost prostor, protože vojenské muzeum by se nastěhovalo do míst, kde Němci podepsali v květnu 1945 kapitulaci. Stavební povolení na rekonstrukci ale propadlo, stavět se nezačalo.

Podle Karla Zocha z magistrátního odboru památkové péče jde v objektu o výjimečné interiéry. „Je to dílo světově uznávaného architekta, které má mimořádnou hodnotu. Přijíždějí se na něj dívat delegace ze zahraničí," uvedl už dříve Zoch. Zůstal tu zachován například výjimečný Loosův hudební salon v někdejším bytě rodiny Semlerových.

Město Plzeň do Loosových interiérů, které jsou v několika budovách ve městě, investovalo asi 14 milionů korun. V roce 2015, kdy bude Plzeň Evropským hlavním městem kultury, bude návštěvníkům otevřena prohlídková trasa po nich.Například v objektu Klatovská 12 byly restaurovány stěny z kamene a dřevěných dýh, v Bendově ul. 10 byly Loosovy interiéry restaurovány kompletně. Město podpořilo v minulých letech dotacemi i interiéry v soukromém vlastnictví.