VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dubové dříví, voda a oheň. Tak se rodí sud

Plzeň – Zhruba měsíc. Tak dlouho bednáři z Plzeňského Prazdroje vyrábějí sud, do něhož se vejde pětatřicet hektolitrů piva.

1.8.2014
SDÍLEJ:

Bednářský mistr Josef Hrůza s pětilitrovým soudkem. Za ním stojí právě vznikající sud na 35 hektolitrů pivaFoto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Ten, na němž právě pracují, je výjimečný tím, že je věnován památce slavného 35. pěšího pluku.

Vyrobit tak velký sud není hračka. Je třeba dodržet přesný postup. Sud se vyrábí z dubového dříví. To musí nejdřív odležet. Platí, že co centimetr, to rok. Tyhle fošny odpočívaly ve skladu kolem devíti let. „Na celý tenhle sud spotřebujeme tři kubíky dříví," říká vedoucí party plzeňských pivovarských bednářů Josef Hrůza.

Pak přichází na řadu samotná výroba. „My to musíme vyhoblovat, vyštosovat, vyřezat, to je takový základ," popisuje Hrůza. Sud se dokola stahuje kovovými obručemi a kýžený tvar získává postupně. 
„Uvnitř sudu hoří oheň, který tím horkem dřevo ohýbá. My jej musíme polévat vodou, která dřevo změkčí," vysvětlil Hrůza. Když bednáři tvar sudu získají, v dílně pak vyrobí nové obruče, jako poslední přijdou na řadu dna. Sud musí také dobře těsnit a na to pivovarníci používají rákos.

Když je sud kompletně hotový, přijde na řadu smolení. Smolu bednáři vaří v peci, kde je 180 až 210 stupňů Celsia. „Smola funguje jako desinfekce. Také se to dělá z toho důvodu, aby to pivo nepřišlo do styku se dřevem," upřesnil Hrůza. Nový sud poté putuje do sklepa, kde se naplní zlatavým mokem.

Z jakého důvodu vlastně tolik práce, když existují moderní postupy? „Když jsme přesouvali výrobu do těch moderních tanků, říkali jsme si, že musíme mít jistotu, že pivo z nich je naprosto stejné jako pivo z dřevěných sudů. Proto jsme si nechali jedno oddělení, kde pivo kvasí pořád stejně jako v roce 1842, kdy se tady začalo vařit. A chuť je opravdu pořád stejná," vysvětlil starší obchodní sládek Václav Berka.

„Také tím do světa posíláme zprávu, že umění bednářů a sládků je tady zachováno a že se pořád vaří podle stejné receptury," ujistil sládek.

Pětatřicátníkům je sud věnován z toho důvodu, že právě před sto lety odešli bojovat do první světové války. V pluku tehdy byla i spousta mladých mužů, kteří pracovali v tehdejším Měšťanském pivovaru.

Autor: Miroslava Vejvodová

1.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér Pavel Vrba.

Výsledek je pozitivní, ale čeká nás velmi těžké utkání, varuje Vrba

Výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů.

V soutěži o nejlepšího výčepního zvítězil Miroslav Štych z Plzně

Odveta Indiánům vyšla. Dvěma góly k výhře přispěl Indrák

Chomutov, Plzeň – Odveta za úterní porážku v Plzni hokejové Škodovce na ledě Pirátů vyšla.

Centrum Hájek nabídne ubytování pro klienty

Šťáhlavy - Rodiče, kteří přijedou se svým postiženým dítětem na rehabilitační pobyt do Centra Hájek nedaleko Šťáhlav, zatím nemohli v prostorách bydlet.

Ženu týral tak, že chtěla skočit pod vlak

Klatovsko – Cítila se jako kus hadru. Přála si, aby se druhý den ráno už neprobudila a vážně přemýšlela o sebevraždě skokem pod vlak. Až do takového stavu dohnal svoji o 18 let mladší partnerku 63letý invalidní důchodce z Klatovska.

Bakoš: Larnace chceme vnutit náš styl hry

Plzeň – Při absenci potrestaného Michaela Krmenčíka to může být Marek Bakoš, koho trenér Pavel Vrba pošle ve čtvrtečním play-off Evropské ligy proti Larnace do útoku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení