Dračí hlava, bubeník udávající rytmus, dvacet pádlujících a kormidelník – tak vypadaly dračí lodě na borské přehradě.

Sobotní akce organizovaná plzeňskými Dragouny byla letos poprvé zařazena do soutěže Grand Prix, což je druhá nejvyšší soutěž v republice. „Chceme dračí sport dostat do světa. Vybrali jsme si k tomu hned dvě příležitosti. Tou první je, že letos slavíme desetileté výročí založení klubu, a zároveň, že město Plzeň se stalo Evropským hlavním městem kultury," řekla Kateřina Hufeislová, která je členkou plzeňských Dragounů.

Sobotního závodění se 
zúčastnilo celkem 12 týmů. „Osm v kategorii FUN, která se pořádá každý rok, a čtyři týmy si zasoutěžily v premiérovém seriálu Grand Prix," řekla Hufeislová.

V každé kategorii se jely dva závody. „Jeden na 200 metrů a druhý na 1000 metrů, který už však nebyl povinný," řekla členka plzeňských Dragounů. Závodu na jeden kilometr se nakonec přihlásilo deset posádek.

Kategorie FUN se pravidelně účastní také některé politické strany, nejčastěji TOP 09 a ČSSD. „Je to taková naše tradice, akce se letos účastníme již pošesté," řekl Ondřej Ženíšek z TOP 09, která skončila letos na předposledním místě. „Ostatní družstva nás mají rok od roku raději. Jsou rádi, že někoho mohou porazit. Naše pravidelná účast je vlastně takovým dobrým skutkem," okomentoval s úsměvem umístění posádky Ženíšek.

V tradiční FUN kategorii vyhrál závod na 200 metrů plzeňský tým Pozdní sběr, druhé místo obsadil Internet Hned ze Spáleného Poříčí a třetí místo slavila posádka Red Dragons z Plzně. „V závodě na jeden kilometr zvítězil také tým Pozdní sběr," dodala Hufeislová.

Seriálu Grand Prix, který byl letošní novinkou, se zúčastnily také mimoplzeňské posádky. „Dorazil tým z Prahy a Lochness Team Kleneč," doplnila Hufeislová. Oba závody v kategorii Grand Prix, jak na 200 metrů, tak na jeden kilometr, však v sobotu vyhrála plzeňská posádka Pilsner Dragons.

Hezké počasí přilákalo 
k borské přehradě asi 150 fanoušků. „Plzeňští slacklinisté připravili pro návštěvníky 
i závodníky doprovodný program. Nejen že ukazovali, co umějí, ale také si zájemci mohli sami vyzkoušet chození po provazu," dodala členka plzeňských Dragounů.

Andrea Pánková