Podle starosty Michala Chalupného (ČSSD) je to alespoň částečné řešení toho, jak vyjít s obvodním rozpočtem.

„Soutěžíme tak dvě až tři zakázky do roka a agenda nás ročně stojí 1,5 milionu korun," vypočítává Chalupný. Podle opozice ale není problém doubraveckých veřejných zakázek v penězích. Velký průšvih byl například tendr na parkoviště v Popelnicové ulici, kde vyšlo jedno stání pro auto až třikrát dráž, než je obvyklé, a kontrolní sondy později ukázaly, že pod povrchem není to, co bylo účtováno. A problémy mají i jiné tendry, aktuálně například výběrové řízení na sekání trávy a údržbu zeleně. „Úřad ho nedokázal připravit a nakonec nad tím externí právník strávil asi čtyři hodiny. Musel to udělat v podstatě celé," potvrdil jeden z doubraveckých opozičních zastupitelů.

Chtějí srovnat příjmy

Starosta Chalupný ale trvá na tom, že jde jen o peníze, a poukazuje na to, že právě jeho obvod je údajně nejvíc finančně podhodnocen. „Chceme srovnat peníze s ostatními," trvá na svém Chalupný.

Šance na to, aby si Doubravka finančně polepšila, ale nedávno smetli ze stolu zastupitelé, když rozhodovali o tom, zda změní systém financování obvodních radnic. Podle ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) a propočtů magistrátu měla dostat Doubravka přidáno 9,5 milionu korun, třetí městský obvod zhruba čtyři miliony korun ročně, ale například první městský obvod měl přijít o cca 12 milionů a druhý asi o 1,4 milionu korun. Nakonec to však zastupitelé neschválili.

Brali by parky

Starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS) by na rozdíl od Chalupného další agendy rád přibral. „Chtěli bychom se starat o parky, což dnes zajišťuje Správa veřejného statku," řekl Aschenbrenner a zmínil Homolku nebo park na Mikulášském náměstí. Dodal ovšem, že s prací navíc by obvod rád převzal i finance na to určené.

Vedení třetího městského obvodu tvrdí, že větší finanční problémy je minou jen díky výtěžkům z hracích automatů, kterými si v obecním rozpočtu pomáhají. „Jde o 60 až 80 milionů korun," uvedl místostarosta trojky Radislav Neubauer (ČSSD).

Chybí kanalizace

Problémy s penězi hlásí malé obvody. Tam jsou biti i tím, že mnohde chybí základní infrastruktura jako kanalizace a vodovod. „Kanalizaci nemáme, přestože byla součástí smlouvy o našem připojení k Plzni," uvedla starostka Lhoty Zdeňka Hončarová.