Předpokládaný lednový termín se posunul na únor, březen a pak na duben. Zdá se, že provozovatel zařízení je v nedohlednu.

„Jednáme s pěti dalšími zájemci. Věřím, že s jedním z nich se během čtrnácti dnů domluvíme. Děláme všechno pro to, aby se domov dostavěl a na jaře už fungoval,“ řekl koncem ledna zástupce BM Develop Jiří Brůček. Od té doby nezvedá telefon. Šéf projektu Petr Zahraj několikrát sdělil termín, do něhož bude mít developer jasno. Termín se ale vždy přeložil. Od posledního data, což bylo 30. dubna, už ani Zahraj nereaguje na telefonáty či SMS.

Co může za časový skluz? Podle Brůčka je na vině společnost Anavita, jež měla domov pro nemocné provozovat a která na poslední chvíli ze smlouvy odstoupila. Právě proto BM Develop shání jiného kandidáta. Kvůli zdlouhavému hledání se domluvil s dodavatelskou firmou Syner Morava, že stavbu koncem loňského roku pozastaví. „Tím, že se nepracuje, vznikají další režie, například za právní služby nebo ostrahu objektu,“ okomentoval situaci stavbyvedoucí Petr Horák. Zároveň zdůraznil, že stavbu, kde vznikne zázemí pro bezmála 200 nemocných, chce firma jednoznačně dokončit.

I pokud by developer v květnu provozovatele vybral, zařízení by se otevřelo až na podzim. Podle Horáka je totiž potřeba dodělat fasádu, vnitřní rozvody, topení, vodu, kanalizaci, vzduchotechniku i elektřinu.

Zájem na zdárném dokončení projektu mají od jeho začátku též Nepomučtí. „Nemáme ze současné situace žádnou radost, ale na druhou stranu je to soukromá věc investora. Budeme jenom rádi, pokud se provozovatel najde,“ uvedl místostarosta Pavel Kroupa. Na město se stále obracejí lidé a ptají se na vývoj situace. Především jde o ty, kteří by chtěli v domově pracovat. Volají též rodiny, které by chtěly umístit do zařízení svého příbuzného.

Nejvyšší pokutou, kterou inspektoři loni v České republice uložili, byla šestapůlmilionová sankce pro pražskou firmu OMGD, s. r. o., která v Kaznějově na Plzeňsku neoprávněně nakládala s odpadem
Největší pokuta v Česku padla kvůli odpadu na Plzeňsku. Dostala ji firma z Prahy