Ukliď Brdy! vyzýval název sobotní dobrovolnické akce, která se konala v lesích nejmladší chráněné krajinné oblasti Plzeňského kraje. Do 5. května se mohli přihlašovat lidé, kteří se chtěli do přírody vydat a pomoci jí od věcí, které v ní být nemají. Organizátoři, tedy Vojenské lesy a statky (VLS) ČR, Správa CHKO Brdy a Arcibiskupství pražské pro ně připravili celkem osm tras, na něž se mohli s pytli na odpadky, v rukavicích a s mapami vydat a vlastně spojit úklid s turistikou.

Podle lesní pedagožky VLS Petry Večeřové se přihlásila jen dvacítka lidí. Organizátoři proto seznam tras proškrtali, až zbyly čtyři. Devítikilometrová trasa Nepomuk – Pod Plešcem – Pourka – Nepomuk, dále 7,5 km dlouhá trasa Zaječov, Dolní Kvaň – U Bílého křížku – Letiště pod Hejlákem – K letišti – studánka Pod Hranicí – Zaječov, Dolní Kvaň a dvě 5,5 a 9,5 km dlouhé trasy vycházející z Hutí pod Třemšínem.

Dobrovolníci nehledali černé skládky. „Šlo o čištění příkopů a cest od PET lahví, obalů a papírků, které tam zůstaly po turistech,“ dodala Petra Večeřová.

Ilustrační foto.
Pečovat o staré a nemocné? Povolání, které neláká