„94 dobrovolníků, mezi nimiž budou žáci i učitelé, upraví a vyčistí část Borského parku, vyhrabou listí, vynosí suché větve, Dále zametou cesty a ostříhají převislé větvě, které brání vjezdu na parkoviště," slibují v projektu pracovníci ZŠ Heyrovského v Plzni. Další čtyřicítka žáků se postará o okolí detašovaného pracoviště školy ve Skupově ulici. Objednané jsou také dva kontejnery na přírodní odpad. Ale děti o běžnou výuku nepřijdou, úklid přilehlého parku se jim totiž započítá jako pracovní vyučování.

Tato základní škola se do projektu 72 hodin přihlásila poprvé. Na rozdíl od pionýrského volnočasového klubu Avalon, který se zapojil už v prvním ročníku. „Loni jsme vystupovali pro děti z Klokánku v Janovicích nad Úhlavou. Myšlenka projektu se nám hodně líbí, takže jsme vymýšleli, co jiného bychom vymysleli pro tenhle rok," říká vedoucí plzeňské skupiny Martin Šašek, proč s přihláškou neváhal.

A co si tedy pro letošek připravili? Ve čtvrtek odpoledne si klienti Domova poklidného stáří ve Vejprnicích užijí přibližně hodinové kulturní vystoupení. „Představí se naši šermíři a také tanečnice. O zábavu rozhodně nebude nouze," popisuje Šašek projekt Tak trochu středověk.

Že je každý ze zmíněných projektů úplně jiný? To ano, společným jmenovatelem je dobrovolnost a také zapojení lidí ve prospěch někoho jiného. A právě to jsou cíle 72 hodin – Ruku na to. Koná se podruhé a letos už je přihlášeno více než 330 projektů.

Pokud byste i vy měli chuť zapojit se, stále máte možnost. „Projekty je možné přihlašovat i průběhu oněch 72 hodin, ale čím dříve, tím lépe," říká Ondřej Šejtka z České rady dětí a mládeže, který má projekt na starosti.

72 hodin – Ruku na to

Projekt je určen dětem i rodičům, třídám, školám, neziskovkám, jednotlivcům, zkrátka všem, kteří chtějí pomoci svému okolí.
více na www.72hodin.cz