Několika snímky přispěl také František Řezáč z Plzně, tři z nich se dokonce objevují i v knize, která k projektu vznikla. Pojďme se na ně tedy v naší pravidelné rubrice podívat.

Tři snímky jsou se zimní tematikou a na všech jsou rodiče Františka Řezáče. „Na prvním je vpravo moje maminka Marie s kamarádkou. Fotka vznikla někdy v polovině 30. let u Štěnovic, kde měla tahle její kamarádka chatu," vzpomíná Plzeňan.

Výstava Ráj mezi čtyřmi řekami
Kdy: do 31. ledna 2016
Kde: DEPO2015, Presslova ul.
Kurátor: Jean-Pierre Moulères
Jde o druhou výstavu sestavenou z fotografií, které poskytli Plzeňané ze svých rodinných alb. Celkem se sešly tři tisíce snímků, z nichž kurátor vybral cca 350 fotografií. Poskládal je bez ohledu na časové zařazení či pokrevní pouta a propojil je citáty českých básníků a spisovatelů.
Na recepci je ke koupi kniha Plzeňské rodinné fotoalbum. 

Další dvě fotky jsou o poznání akčnější – zachycují Františka Řezáče staršího v letu. Byl totiž příznivcem lyžování a také skoků na lyžích. „Měl jsem informace, že je to focené na Chlumu, ale podle ohlasů z výstavy v depu to prý mohlo být klidně i v Nové Huti. I tam prý byl skokanský můstek," podotýká syn zachyceného skokana. Podle datace vznikly fotky v roce 1939. Kdo je jejich autorem, František Řezáč neví.

Zato ale ví, kdo je autorem dnešní poslední fotografie ze začátku července 1955. Převrácený autobus tehdy fotil právě on. „Jeli jsme na pionýrský tábor v Chyších. Bylo mi deset a měl jsem fotoaparát zn. Pionýr. Autobus se tehdy snažil vyhnout jinému autu a najednou se začal pomalinku naklánět, až se položil do příkopu na bok," vzpomíná Řezáč. Řidič nemohl otevřít dveře, takže děti i vedoucí opustili autobus oknem.

Tehdy desetiletý František nezaváhal a vše vyfotil. „Nikomu se naštěstí nic nestalo, pak nás vytáhl traktor a normálně jsme dorazili do tábora. Ale byl to dobrodružný začátek prázdnin," říká autor snímku, který pochází z Lubence u Chebu a do Plzně se přistěhoval.