Festival každoročně navštíví tisícovky lidí. „I letos kromě rockových kapel bude připravena celá řada soutěží a atrakcí pro děti a dospělé. Hostem bude olympionik Lukáš Pollert, který zde spolu s Českou televizí natočí i dokument. Pollert se stal celostátním patronem kampaně na třídění odpadu,“ vysvětlil Bukovjan s tím, že přímo na náměstí bude pro děti připraven i bazén s vodou. „Stejně jako v předchozích letech je vstup na tuto akci zcela zdarma,“ dodal pořadatel.

Dobřany Rock Open je součástí informační a osvětové kampaně podporující třídění odpadu, které stejně jako v ostatních krajích zajišťuje EKO_KOM. „V našem kraji se na akci podílí také Plzeňský kraj, regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s. a město Dobřany,“ uvedl Bukovjan.

V letošním roce se v našem regionu konají tři akce na podporu třídění odpadu, před rokem jich bylo dvakrát tolik. „Zaměřili jsme se pouze na velké akce. Jednalo se o letecký den v Plasích, dětský den v Nečtinech a tuto sobotu Dobřany Rock Open,“ doplnil organizátor.

Podobné kampaně na třídění odpadu se podle slov Marka Sýkory z Regionální rozvojové agentury vyplácí. „Podle zpracované analýzy můžeme říci, že v současné době se naučilo správně třídit odpad již sedmdesát procent občanů, za což jim patří poděkování. Všichni si musí uvědomit, že tříděním odpadu šetří peníze nejen obci, ale rovněž sami sobě. Nebudou se jim pak zvyšovat poplatky za odpad,“ uvedl Sýkora.

Cílem je zapojit především nejmenší. „Naší snahou je dosáhnout toho, aby děti braly třídění odpadů jako samozřejmost. Jako si čistí zuby, tak aby věděly, jak naložit s odpadky,“ dodal.

Program akce

14.00 – 14.45 Layla
15.00 – 15.45 Helium
16.00 – 16.45 Sarin
17.00 – 17.45 Barbus
18.00 – 19.00 Fobie
19.15 – 20.15 Replay
20.30 – 21.45 Extra Band
22.00 – 23.30 Ozzy Osbourne revival
Akci moderuje Petr Vejvoda
Připraveny jsou soutěže a hry

Soutěž

Ve spolupráci s Regionální rozvojovou agenturou jsme pro vás připravili soutěž o pěkné ceny. Své odpovědi nám můžete volat v pátek mezi 11. a 11.15 hodinou na telefonní číslo 377 168 377 nebo do té doby poslat e–mailem na redakce.plzenvenkov@denik.cz.
1. Z plastových lahví se vyrábí umělé vlákno a z něj vznikají fleecové bundy. Víte kolik kusů plastových lahví je potřeba na výrobu jedné fleecové bundy?
a) 15 – 20 kusů PET lahví
b) 40 – 50 kusů PET lahví
c) 80 – 100 kusů PET lahví
2. Kolikrát se může správně vytříděný papír recyklovat, tedy znovu využít pro výrobu papíru?
a) Dvakrát
b) Sedmkrát
c) Může se recyklovat pořád
3. Víte, kolik každý obyvatel Plzeňského kraje vytřídil odpadů z obalů papíru, skla, plastů či nápojových kartonu za loňský rok?
a) 12,5 kilogramu
b) 22,8 kilogramu
c) 36,4 kg