„V průběhu příštího týdne se dozvíme konečnou částku, již lidé poslali na účet Křešic," sdělil Deníku starosta Dobřan Marek Sýkora.

Na obnovu Labem zpustošených Křešic přispěli i někteří stánkaři během svatovítských oslav v Dobřanech. Jeden z nich sliboval Křešicím poslat dvě koruny z každé prodané zmrzliny. „O téhle iniciativě nevím. Pokud to tak je, tak je to úctyhodné," chválil starosta.

Rozvodněné Labe zničilo polovinu obce a voda sahala do výšky až dvou metrů. Evakuace se v Křešicích týkala 1 020 obyvatel a záplavy poškodily 260 domů. Lidé museli vyklízet své domovy a na dvorech se často vršily haldy nábytku. Na obecním majetku byla vyčíslena škoda minimálně čtyři miliony korun. Poškozené bylo například nové hřiště s umělým povrchem, vytopená byla i mobilní mateřská škola.

Sýkora uvedl, že Dobřany chtěly pomoci povodní zničeným obcím. Šlo jen o to vybrat jednu z nich. „Podíval jsem se na web Svazu měst a obcí, abych zjistil, která místa voda nejvíce zasáhla. Sledoval jsem i záběry z médií. Nejhůř na tom byly Křešice na Litoměřicku," vysvětlil rozhodnutí dobřanský starosta s tím, že město hodlalo finančně podpořit obnovu malé obce.

Dobřany neuvažovaly o materiální pomoci. „Ta finanční je lepší, protože obec si sama koupí, co potřebuje. Mohlo se stát, že bychom do Křešic poslali třicet lopat, ale ony by na místo nich potřebovaly třeba vysoušeče," konstatoval Sýkora.

Podle něj se Dobřany snaží pravidelně pomáhat záplavami postiženým místům. Například v roce 2002 Dobřanští pomáhali s obnovou po povodni na Moravě.