Vznikne moderní pavilon a v něm speciální ucelená a intenzivní rehabilitační péče pro 32 pacientů. Osmitýdenní program je určen lidem, kteří nejsou nijak nebezpeční, v nemocnici jsou déle než rok a jsou často nečinní a bez zájmů.

„Cílená péče a vtažení do aktivit by je měly probudit a pomoci jim s návratem z nemocnice do zdravotně sociálního nebo do komunitního zařízení," řekl lékař Vladislav Žižka. Na přestavbu pavilonu získala nemocnice osmdesátiprocentní podporu z Norských fondů. Přestavba má skončit na jaře 2016.

I když nemocnice nabízí různé formy terapií, dlouhodoběji hospitalizovaní lidé podle Žižky nemají o nic zájem. „Jejich zájem je často jen kouřit a pít kafe," popsal. Čím delší je hospitalizace, tím je jejich netečnost větší. Nový program, který zahrnuje například muzikoterapii, arteterapii, sociální rehabilitaci a zdravý životní styl, má tyto pacienty zaměstnat a víc je vytížit.

Projekt počítá s tím, že po absolvování intenzivní rehabilitace bude moci část těchto lidí opustit nemocnici. I když nebudou zcela soběstační, s pomocí rodiny, sociálního či komunitního zařízení nebo služby se zlepší kvalita jejich života. Vedle arteterapie nebo muzikoterapie, při níž budou pacienti hrát na nástroje, tancovat a zpívat, počítá rehabilitace také s praktickými věcmi, s nimiž si dlouhodobí pacienti neumí poradit. Neumí si třeba sami uvařit, vyprat, nedovedou si poradit s úkony na úřadech, nevyplní sami složenku – to vše zahrnuje i intenzivní rehabilitace.

Pavilon 23 byl poslední v rozsáhlém komplexu, kde byly dosud i patnácti- až dvacetilůžkové pokoje. V poslední době bylo na pokojích nejvíc deset až 13 lidí, nyní vzniknou malé pokoje. Státem zřizovaná nemocnice, do července 2013 léčebna, má 1197 lůžek. V lesoparku o rozloze 42 hektarů je 51 staveb, z toho 28 má zdravotní využití.