Oslavy se konaly za účasti válečného veterána a řidiče tanku 16. pancéřové divize dvaadevadesátiletého Erika O. Petersena. Okamžiky května 1945 dokreslovaly konvoje historických vozidel Klubu Třetí armády Plzeň, Old Car Rangers Praha a Vehicle Club WW II Praha.

Na úvod slavností zazněly hymny České republiky a Spojených států amerických. Poté si vzal slovo starosta Vejprnic Pavel Karpíšek. Ten mimo jiné přiblížil historii zrekonstruovaného pomníku padlých v obou světových válkách. Podle starosty by měl pomník, na němž je usazena kopie sochy vojáka, připomínat nejen oběti válečných konfliktů a poděkování padlým za boj za svobodu a demokracii, ale také by se měl stát symbolem do budoucna. „Jsem přesvědčen, že bojovat za svobodu a demokracii je velmi důležité," řekl vejprnický starosta.

Na osvobození západních Čech zavzpomínal v sobotu ve Vejprnicích americký veterán Petersen. „Když jsem přijel do Plzně v roce 1945, tak mi bylo 27 let," prozradil.

Dnes si podle svých slov váží toho, že si může momenty staré 67 let užívat s obyvateli Plzeňska. Petersen projevil také dobrou náladu i smysl pro humor. „Velmi si vážím toho, že vás potkávám v uniformách amerických vojáků a nemluvíte anglicky," řekl s úsměvem Američan s dánskými kořeny.

Erik Petersen převzal z rukou starosty Vejprnic pamětní plaketu s poděkováním.