Krajské kolo se uskutečnilo v pátek 6. lsitopadu na Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole elektrotechniké v Plzni. "Šlo již o osmý ročník olympiády. Ve třech věkových kategoriích se utkalo 150 regionálně nejúspěšnějších řešitelů, kteří uspěli v konkurenci 2640 soutěžících z celého kraje," uvedla k soutěži Věra Hellerová z Mensy.

Plzeňští studenti uspěli v kategoriích B (druhý stupeň základních škol a věkově odpovídající ročníky středních škol) a C (střední školy). V kategorii B zvítězil Jan Brada z Církevního gymnázia v Plzni, kategorii C ovládl Petr Železný z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechniké v Plzni. V kategorii A je v celostátním kole doplní Pavel Hikl ze základní školy v Domažlicích. "Ve svém zápolení budou vítězové pokračovat v celostátním kole konaném 30. listopadu již tradičně v Míčovně Pražského hradu," dodala Hellerová.

Do logické olympiády se postupně zapojuje stále více úřčastníků a škol, letos nově i mateřských školek. "Věříme, že je to jednak díky výjimečnému konceptu olympiády zaměřenému primárně na rozumové schopnosti bez ohledu na úroveň a kvalitu získaného vzdělání soutěžících, jednak díky snadné dostupnosti nominačního kola. To probíhá on-line, může se ho tedy zúčastnit každý žák, buď ve škole, nebo doma, tam, kde má přístup k internetu." vysvětluje předseda Mensy ČR Petr Mazal. "Soutěž má za cíl jak odhalovat skryté talenty a pěstovat v žácích samostatné a kreativní myšlení, tak upozorňovat veřejnost na to, že tento typ myšlení je prospěšný celé společnosti a měla by mu být věnována náležitá pozornost."

Mensa je nevýdělečná organizace založená roku 1946 v Oxfordu. Její česká pobočka vznikla roku 1991 a v České republice dnes sdružuje přes 4 000 jedinců s IQ mezi horními dvěma procenty populace. Organizace zřizuje v Praze Mensa gymnázium pro nadané děti, podporuje rozvoj nadaných dětí po celé republice, organizuje Logickou olympiádu, zřizuje Kluby nadaných dětí, provádí testování IQ veřejnosti, pořádá letní kempy, tábory a další aktivity.