Chceme v českém prostředí vyrábět v německé kvalitě a mít i německé pracovní podmínky. S touto vizí vede už dva a půl roku holýšovskou firmu Wuppermann Systemtechnik jednatel Detlef Koch. V rozhovoru pro Deník upozornil i na nedostatek kvalifikovaných pracovníků na tuzemském pracovním trhu a popsal rozvoj holýšovského závodu, který za jeho vedení zvýšil o dvě třetiny počet pracovních míst.

Kdy firma Wuppermann začala v Holýšově na Domažlicku podnikat?

V roce 2000 byla firma zapsána v obchodním rejstříku. O rok později začala samotná produkce. V začátcích se jednalo o malou výrobou a malý byl i sklad pro naše výrobky.

Proč si v té době firma vybrala zrovna Holýšov?

Wuppermann je německý rodinný podnik, má 13 různých výrobních závodů – v Německu, Rakousku, Polsku, Holandsku a Maďarsku.

Holýšov má strategické umístění – dobře dostupný je odsud jeden náš závod v Bavorsku a dva, které máme v Rakousku.

Podstatným hlediskem v době, kdy jsme uvažovali o otevření holýšovského závodu, byla i dobrá infrastruktura i personál, který tu byl tenkrát k dispozici. Začínalo se s jednoduchými díly pro regály – například profily nebo roury, do kterých se lisovaly díry. Pak se portfolio nástrojů rozšířilo o pily a lisy, později jsme pořídili deset svářecích robotů. Za těchto podmínek se začaly vyrábět rámy, regály, úhelníky.

Na obrábění plechů máme kompletní vybavení – od laserů, pil, přes lisy, ohraničovací či zakružovací přístroje a také CNC stroje.

Máme dokonce i vlastní práškovací lakovnu. Můžeme dodat zákazníkům nalakované výrobky ve výborné kvalitě.

Rozšiřuje se i počet pracovních míst, nebo vystačíte s původním personálem?

Časem se firma samozřejmě rozrostla, teď máme 250 pracovníků. V poslední době jsme se více soustředili na rozvoj ručního sváření. Jen na něm máme 70 pracovníků. Právě pro ruční sváření jsme v roce 2011 postavili zbrusu novou halu. Přestěhovali jsme do ní i výrobu nových produktů, dále výrobků s komplikovanější technologií a výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

Kam výrobky z holýšovského závodu dodáváte?

Naší strategií je, abychom nebyli závislí na jednom zákazníkovi, na jednom oboru. Máme široké spektrum svých výrobků. Vyrábíme tak komponenty pro topenářské výrobky, regály, sanitu, zemědělské stroje, nákladní auta, výtahy. Na rozdíl od mnoha jiných firem v okolí není naší strategií výrazněji dodávat do automobilového průmyslu.

Našimi zákazníky jsou třeba řetězec diskontních prodejen Aldi, pro který jsme vyráběli regály. Dalšími jsou například sanitární systémy.

Dodáváme celé skupině EvoBus, nejen českému závodu v Holýšově, ale i do jejich dvou německých závodů i továren ve Španělsku a Francii. Dalším důležitým zákazníkem je Kässbohrer v Rakousku. Dodáváme komponenty pro zemědělské stroje firmy Krone a teď jsme začali dodávat první výrobky pro společnost Daimler v Německu.

Hledáte i další obory, do kterých byste byly schopni dodávat své výrobky?

V tomto roce jsme získali všechny potřebné svařovací certifikáty, abychom mohli vyrábět produkty pro železnici. Získali jsme tak důležitého zákazníka – skupinu Škoda v Plzni. To je součástí i naší budoucí strategie – obrat s tímto zákazníkem bychom chtěli zvyšovat, protože naší spolupráci nahrává geografická vzdálenost, která je mezi námi velmi malá.

Je v české legislativě něco, co vás při vašem podnikání omezuje, něco, co by bylo třeba změnit?

Principiálně nemáme prob-lémy s českou legislativou. Nic zásadního, co by nás omezovalo. Co si naopak velmi ceníme, je pružný zákoník práce, který nám umožňuje uspokojovat požadavky našich zákazníků.

Mohl byste ze svého pohledu srovnat české a německé podnikatelského prostředí?

Není tam už moc rozdílů, ta prostředí se spíše srovnávají. Největším omezením je v současné době nedostatek odborných pracovních sil. Musíme proto využívat agenturní pracovníky, ale to je téměř v protikladu s filosofií naší společnosti, která chce postavit svůj úspěch na vlastních kmenových zaměstnancích.

Dalším aspektem je, že nárůst platů v naší oblasti je vyšší než v ostatních regionech, což je pro pracovníky tady jistě dobrá zpráva, ale snižuje to konkurenceschopnost tohoto regionu, ať už v České republice nebo i celkově v Evropě.

Rozdíl vůči německým platům se snižuje a za pět let možná nastane situace, že platy budou velmi srovnatelné s určitými německými regiony.

Lidé z podnikatelského prostředí dlouhodobě kritizují pracovní trh a nedostatek pracovníků. Jaké řešíte problémy vy a jsou i ve vaší společnosti pozice, které jsou těžko obsaditelné?

V rámci svého růstu máme teď otevřené pozice skoro v každé oblasti. Začíná to zčásti v administrativě, kde hledáme vhodné pracovníky pro kontrolu, dále pak předáky, pracovníky pro ruční sváření, kde máme velký podíl agenturních pracovníků.

Vstupuje firma Wuppermann do učňovského školství, aby si sama vychovávala svoje budoucí pracovníky?

Tento rok poprvé u nás pracují učni. Od prvního dne jsou učeni na strojích, u kterých by mohli v budoucnosti pracovat.

Vedoucí výroby jsou ti, kteří je mají na starosti, vidí je od začátku, předávají jim své zkušenosti. V zásadě jsme otevřeni přijmout více učňů, bohužel v naší situaci je to tak, že musíme hodně přesvědčovat a vyvinout maximální úsilí, abychom alespoň nějaké učně pro náš závod získali.

Stále rosteme, můžeme tak dát garanci, že každý vyučený člověk dostane u nás nabídku na pracovní místo.

Náš růst je dlouhodobý. Pro představu: Jsem v holýšovské firmě dva a půl roku. Při mém příchodu tu bylo zaměstnáno 150 pracovníků, teď už je to 250 lidí. Strategií představenstva celé společnosti do budoucna je, že Wuppermann bude v Holýšově i nadále růst.

Bude vám pro tento plánovaný rozvoj postačovat váš současný holýšovský areál?

V zásadě bychom rádi nakoupili další plochu, ale situace v naší lokalitě je taková, že nejsou volné pozemky, které bychom mohli přímo koupit a které sousedí přímo s naším závodem. Ty prozatím nejsou na prodej. Souvisí to s jejich nejasnou vlastnickou strukturou. Čekáme, až se ujasní, abychom mohli s novými vlastníky jednat o odkoupení, případně o předkupním právu k nim.

Mění se nějak strojní vybavení ve vaší firmě?

Když máme růst, jsou s tím samozřejmě spojené investice. V posledních několika letech byly naše investice průměrně ročně více než 27 milionů korun.

Pořídili jsme nové stroje i technologie. Ty pomáhají pracovníkům, aby měli lepší pracovní prostředí, aby se cítili dobře. To se projeví na výsledcích jejich práce.

Chceme také, aby bylo vidět, že jsme moderní závod, kde jsou čistota a pořádek na vysoké úrovni.

Máme vizi, aby se v českých podmínkách vyráběla německá kvalita a měli jsme tu i německé pracovní podmínky.

V čem spatřujete společenskou zodpovědnost firmy?

V první řadě se cítíme zodpovědní za každého pracovníka, který pracuje v naší firmě.Prvotní je tak u nás bezpečnost práce. Na tuto prioritu klademe maximální důraz. Samozřejmostí je, že se staráme o to, aby každý zaměstnanec měl veškeré bezpečnostní prostředky, které ke své práci potřebuje.

Když se i přesto náhodou stane nehoda, je velmi detailně prošetřovaná, abychom jí uměli předejít do budoucna.

Chceme být i dobrým zaměstnavatelem v otázce finančního ohodnocení.

A protože před sebou vidíme i pro další období růst, máme zájem na tom, aby u nás zaměstnanci měli dlouhodobý pracovní vztah, nejlépe až do důchodu.

Ti, kteří u nás pracují dlouhodobě, tak nemusí mít nikdy strach o své pracovní místo, protože i při případném zakolísání ekonomiky máme u nás mnoho agenturních zaměstnanců, kterými vyrovnáváme naše personální potřeby.

Jaké mají vaši lidé sociální výhody?

Standardem u nás je třináct platů, příspěvky na životní pojištění, věrnostní prémie pro dlouhodobé pracovníky. Nemáme vlastní kantýnu, tak jsme se rozhodli, že všechny stravenky jsou plně hrazeny společností.

Máme kolektivní pojištění pro případ nehod, takže naši zaměstnanci se třeba na dovolenou nemusí připojišťovat.

Máme připraveny i aktivity pro volný čas. Pořádáme pravidelné letní rodinné slavnosti. Úmyslně se konají přímo v prostorách firmy, protože pracovníci mohou pozvat všechny své rodinné příslušníky a ukázat jim i místo, kde pracují. Součástí akce je vždy i kulturně-společenský program.

Důraz klademe pokaždé na program pro děti. Přichystán je pro ně speciální program, aby rodiče měli volný čas a mohli si popovídat.

Další z pravidelných akcí je i velká vánoční oslava.

Koná se také více menších fotbalových turnajů, kterých se účastní i firemní mužstvo.

Mají některé benefity i motivační charakter?

Pokud se některé z oddělení v naší firmě podílí na nějakém výrazném úspěchu, obdrží určitý rozpočet, který může utratit na aktivity, které si sami pracovníci vyberou. Třeba účast na sportovních či kulturních akcích.

V Holýšově už jste pevně zakotveni 15 let. Jaké vztahy máte s vedením města?

Máme velmi přátelské vztahy. To byla ostatně i jedna z hlavních podmínek, abychom mohli od začátku úspěšně rozvíjet firmu právě v tomto městě.

Výrazem našich vztahů je třeba dlouhodobá podpora místního fotbalového klubu.

Na závěr si dovolím osobní otázku. Jak se vám líbí v Čechách?

Jsem tu 2,5 roku. Velmi se mi tu líbí, prostředí i lidé jsou tu velmi milí a přátelští.

Bylo tu při vašem příchodu něco, co vás překvapilo, na co jste si musel zvyknout?

Hodně jsem pracoval v zahraničí, v Maďarsku, Polsku, Bulharsku, Slovensku, Rakousku a samozřejmě v Německu. Takže žádné výrazné překvapení na mě tady nečekalo.