„Tento nárůst s sebou přinesl také rozšíření našeho týmu ze čtyř na osm pracovníků," sdělila Jiřina Ullmanová, koordinátorka náhradní pěstounské péče.

Počátkem loňského roku vznikla pod Diakonií Západ samostatná organizace zaměřující se na tuto problematiku – Adite pro náhradní rodiny. Dvanáct sociálních pracovníků působí nejen v Plzni, ale také v Rokycanech, Sušici, Horažďovicích nebo Domažlicích. „Vyrážíme za rodinami i do těch nejodlehlejších koutů západních Čech. Doprovázíme dlouhodobé pěstouny, kterými jsou v téměř 70 procentech prarodiče či jiní příbuzní dětí. V menší míře pak jde o cizí osoby," ozřejmila Ullmanová.

Organizace Adite se však zaměřuje rovněž na pěstouny na přechodnou dobu. Jedná se o lidi, kteří se starají o dítě pouze dočasně. Celorepublikově počet pěstounských rodin za poslední dva roky stoupl ze 115 na 402 rodin, přičemž nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji (81), v Plzeňském kraji pouze 10. Podle Ullmanové je v současnosti všech 10 přechodných pěstounů plně obsazeno a dalších 204 dětí vhodných pro náhradní péči na Plzeňsku bohužel na svou příležitost stále čeká. „Jedná se o velmi náročnou práci, kterou nelze vykonávat roky, proto budeme rádi za další rodiče," zdůraznila koordinátorka.

Kvůli rozsáhlejší a kompletnější nabídce sociálních služeb spolupracuje Adite s organizací Latus pro rodinu o.p.s. Společně organizují speciální kampaň V pěstounské rodině jsem doma, jež má za cíl šířit informace a vyhledávat vhodné pěstouny v Plzeňském kraji. V letošním roce půjde celkem o 16 setkání.

Vyjma uvedeného pořádal tým spadající pod Adite pro pěstounské rodiny 87 klubových schůzek, jež navštívilo 1523 zájemců, 20 jednodenních nebo víkendových akcí s účastí 841 osob. „Organizujeme i plavecký klub Chobotničky, který reaguje na nedostatek zkušeností, obavy či ú-zkosti z nových a neznámých věcí u specifických dětí z pěstounských rodin. Loni se do něj v Plzni zapojilo 67 dětí," doplnila Ullmanová. Za zmínku stojí i dva příměstské tábory (v Plzni a Sušici), které se uskuteční také letos. ⋌(mrak)