„Některé jsou tady poprvé, jiné sem jezdí každý rok. Tábor absolvují i děti, které v průběhu roku dochází na jezdecký kroužek," řekla Davídková.

Cvičitelka občas do kroků koní uděluje pokyny. Areálem zní například povely: „Obrat vpravo, krok, zastavit a stát…klus…krok…bílí napravo, hnědí nalevo."

Jezdecký výcvik zkouší děcka s minimem zkušeností. Ta zůstávají na place v areálu a krouží po obvodu ohrady. Ostatní se přibližně po hodině vydávají v sedle koně do okolí.

Přestože je část dětí na blovickém táboře poprvé, na koni se už občas jinde projely. Dvanáctiletá Barbora Zahrádková zkoušela jízdu na koni doma v Chebu. Po počátečním strachu u ní převládlo nadšení, které ji dovedlo na výcvik do Blovic. „Jsem v přírodě, kůň mě poslouchá," pochvalovala si dívka s tím, že ještě v pondělí jezdila na jiném koni. „Nesedli jsme si, byl zvyklý na důraznější povely," prozradila Barbora.

Podle Davídkové výměna u méně zkušených jezdců probíhá zřídka. „Začátečník by měl jezdit na stejném koni, aby si na sebe zvykli a důvěřovali si. U středně pokročilých jezdců se výběr koní střídá," sdělila cvičitelka.

Letní tábor začal ve čtvrtek. Končí tuto neděli. „Pro děti, které už byly na táboře alespoň jednou, nabízíme bonus dva dny navíc. Čeká je výlet na koních s přenocováním v přírodě pod stany na pastvinách," prozradila Davídková.

Odpoledne si děti krátí dlouhou chvíli v blovickém Domově dětí a mládeže, věnují se hrám s přírodovědným námětem nebo pečují o koně.