Byla tehdy studentkou produktového designu na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

„Říkala jsem si, že vyrobit takto strašnou věc dá stejně práce jako vyrobit nějaký esteticky pěkný kousek," vzpomíná. Tehdy ji ale nenapadlo, že ona samotná se výrobou erotických pomůcek bude zabývat. Mladá designérka včera v plzeňském Kulturním domě Peklo vyprávěla o tom, Jak se zaměstnat kreativně, beseda s tímto názvem se konala v rámci filmového festivalu Jeden svět, jehož letošním tématem je práce.

Erotické pomůcky jako diplomová práce

Výrobě samozřejmě předcházel návrh. Design erotických pomůcek – vibrátorů, Venušiných kuliček a vibračních vajíček – předložila jako svou diplomovou práci na ústecké univerzitě. Odevzdání práce předcházel výzkum mezi uživateli i konzultace s lékaři a technology. Práce měla úspěch, získala za ni Národní cenu za studentský design 2011. A Anna se rozhodla zkusit, zda se svými návrhy uspěje na trhu. Loni založila značku Whoop.de.doo a zahájila výrobu Venušiných kuliček.

„Musela jsem vybrat továrnu, kde vytvoří silikonové odlitky přesně podle mých představ. A ano, musela jsem o svých představách hovořit s ředitelem továrny a dokonce jsem je nechala třikrát předělat formu na odlitky, protože povrch kuliček nebyl takový, jaký jsem chtěla. Ne, při těchto jednáních jsem se určitě nestyděla. Věcně jsme se bavili o technických záležitostech," usmívala se v Plzni Anna Marešová. Teď podobná jednání absolvuje v jedné brněnské firmě, která se zabývá robotikou. Právě vyvíjí vibrátor.

A její Venušiny kuličky doporučují svým pacientkám i gynekologové, posilují totiž svaly pánevního dna.

Anna Marešová se však nezabývá pouze výrobou a prodejem erotických pomůcek. Jako studentka navrhla tramvaj. Založila vlastní studio s názvem Anna Marešová designers. Vytvořila již návrhy svítidel, bazálního teploměru či sekačky na trávu nebo kuchyňských pomůcek, hraček a nábytku.