1. Houba okousaná od zvířat musí být jedlá.
„Nesmysl. Nejčastěji jsou houby okousané od plžů a ty mají úplně jiné trávení než lidé. Jedovaté houby jim vůbec nevadí."

2.
 Úplněk vytahuje houby. Za úplňku proto rostou dvakrát rychleji.
„Částečně to pravda je. Houby rostou v závislosti na teplotě a vlhkosti. Tzv. slapový efekt Měsíce, který má za následek příliv a odliv moře, působí i na vodu v zemi – přitahuje zemní vlhkost blíž k povrchu a tím i k houbám. Takže houby rostou líp."

3. 
Na houby je nejlépe vyrazit po ránu.
„Teorie o tom, že ráno rostou houby nejvíc, je z mykologického hlediska nesmysl, ale ráno je ideální čas jít na houby, protože lesy ještě nejsou vysbírané, člověk snáz houby najde."

4.
Poddubák roste pod duby.
„Není to pravda, ale je to dáno nářečím. Na Plzeňsku se poddubák říká hřibu hnědému, který roste pod jehličnatými stromy. A hřibu dubovému, který opravdu roste pod duby, se tu říká dubák."

5. 
Když se na houbu pohlédne nebo sáhne, už dál neroste.
„Pohled na houbu vliv nemá, sáhnutí už ano. Je to dané tím, že člověk při tom musí šlápnout blízko k houbě a poškodí vlákna vedoucí k houbě. Tím přeruší její vyživování a ona opravdu už dál neroste."

6.
 Okrojky nechávejte v lese, vyroste z nich nová houba.
„Naprostý nesmysl. Houba je hlavně podhoubí, což jsou tenounká bělavá vlákna. To, co vyroste, je jen rozmnožovací orgán. Proto je dobré po vydloubnutí podloubí zakrýt, aby nevysychalo."

7.
 Houby se nemají sbírat do igelitky.
„To je pravda, protože snadno dochází k zapaření, a v houbách se pak vytvářejí nebezpečné toxiny. I z jedlých hub se člověku udělá špatně, když je necháte v horku zapařit. Stává se, že lidé nasbírají košík hub, dají ho do kufru auta a jdou ještě do lesa. Jenže houby nemohou dýchat, zapaří se a je zle. Člověk to navíc pouhým okem nepozná, maximálně na babkách se vytvoří bělavý povrch."

8.
 Houby s mřížkou na spodní straně nesbírat.
„Na Plzeňsku téměř nerostou jedovaté hřibovité houby, takže kdo se bude téhle rady držet, neotráví se. Ale jinak je to škoda, protože některé ´houby s radiátory´, jak jim lidé také říkají, jsou lepší než hřibovité houby."

9. 
Jídlo z hub by se nemělo ohřívat, druhý den jsou v něm houby zkažené.
„Není to pravda, pokud jsou houby tepelně opracované, můžeme se k nim chovat jako k masu – tedy uchovávat v lednici. Povařené houby je také možné zamrazit, pak vydrží přibližně půl roku."

10. 
Na otravu z hub je nejlepší pít mléko.
„Je to nesmysl. Mléko se srazí a rozhodně nepomůže. Při příznacích otravy je nejdůležitější vyvolat zvracení, vyhledat lékaře a přinést s sebou zbytky hub, jídla nebo zvratků k laboratornímu rozboru. Člověk by měl také hodně pít, ovšem ne mléko, ale vodu, a doporučuje se podávat živočišné uhlí."