V chajdě, kterou postavíte za pár hodin, ve stanech na střechách aut i metr nad zemí. Tam všude mohou hledat přístřeší novodobí nomádi. Lidé, kteří dobrovolně nebo zkrátka proto, že nemají jinou možnost, žijí na cestách.

Stejnojmennou výstavu včera zahájili v DEPO2015. Podle programového ředitele a autora námětu Jiřího Sulženka se Nomádi rodili dva roky. „Nápad vznikl v době, kdy vrcholila uprchlická krize. Chtěli jsme přiblížit možnosti novodobých nomádů a zároveň najít plnohodnotnou náhradu za sochy Čestmíra Sušky, které letos z nádvoří DEPO2015 odjely,“ říká Sulženko.

Na nádvoří tedy vyrostl tříbarevný dřevěný domek s plechovou střechou, objevil se tu dlouhý zelený stan vybavený tak, jak si jej mohou vybavit uprchlíci, zaparkoval tu favorit a trabant, obě auta se stanem na střeše. „Trabanty s takovými stany opravdu existovaly. Ten náš ale není původní, vyrobili jsme ho podle návrhů, ke kterým jsme se dostali díky Trabantklubu,“ dodává Jiří Sulženko.

Domek s nátěrem trikolory postavil Vojtěch Valda. Skládá se z 21 panelů, jsou lehce spojitelné a rozložitelné. V červené části domku je vytápění, v bílé denní zóna a v modré prostor na spaní. Teoreticky by se daly vyrábět ve velkém,“ míní.

Kdo by si chtěl zkusit, jak se v takovém domku či ve stanech nocuje, může. Tím je výstava také unikátní. DEPO2015 přijímá rezervace a v improvizovaných obydlích nabízí nocleh od 400 korun za noc.

Nomády doplňují další výstavy rozmístěné po areálu, díky několika instalacím se protínají i s Landscape festivalem a autorka komiksů vystupující pod jménem Toybox pro Plzeň vytvořila velkoformátové kresby zpracovávající příběhy dvou pražských bezdomovců.
Výstava i možnost přespat přímo v ní skončí 31. října.

Ilustrační fotografie.
Dobrovolní hasiči: Máme techniku, lidi nabíráme dál