První z nich startuje ve 14:00 na Borech v univerzitním kampusu. O zábavu na večerním programu v Buena Vistě se budou starat kapely Pillow Fight, Sticx a Moodshake.

„Program Erasmus patří k celosvětově nejúspěšnějším mezinárodním studijním výměnným programům. Od jeho založení v roce 1987 již téměř 3 miliony studentů z celé Evropy získaly cenné zahraniční zkušenosti a nezapomenutelné zážitky, které pozitivním způsobem ovlivnily osobní i profesní budoucnost každého „Erasmáka". Se sloganem„Erasmus mění životy, otevírá mysli – již 25 let" započaly oficiální výroční oslavy v Bruselu. Ani další města však nezůstávají pozadu a Plzeň nezůstane výjimkou," řekl k oslavám výročí v Plzni prezident studentské organizace ESN Pilsen Vladimír Sirotek.

Univerzitní areál Bory nabídne během odpoledne bohatý program nejen pro studenty. Návštěvníci se mohou těšit na sportovní soutěže, jako například populární hru na mobily Angry Birds, kterou si však budou moct vyzkoušet naživo. Dále jsou připraveny skákací boty či soutěže v hodu frisbee. „Celý program bude zpestřen nejen soutěžemi znalostními, ale i lehce sportovními. Návštěvníci si tak budou moci poskákat na skákacích botách na dráze pro ně připravené, dále pak zničit cíl vystřelenými Angry Birds nebo ukázat své frisbee dovednosti," shrnuje viceprezident ESN Pilsen Filip Fiřt.

Další podstatnou částí odpoledne bude dražba zahraničních studentů programu Erasmus. Každý návštěvník si bude moci rezervovat zahraničního studenta na stanovenou časovou dobu výhradně pro sebe. „Během této doby se předpokládá, že se návštěvník bude „Erasmáka" vyptávat na informace nejen o jeho rodné vlasti, ale také o všem, co ho zajímá. Výtěžek z této akce, tedy konkrétně z dražby studentů a vstupu na večerní hudební program v Buena Vistě, bude celý věnován dobrovolnické organizaci Haima, která pomáhá dětem s poruchou krvetvorby," dodává k dalšímu bodu programu Vladimír Sirotek.

Kromě soutěží se návštěvníci zábavnou formou dozvědí více o studijním programu Erasmus a prezentovány zde budou také ostatní studentské organizace. „Oslovili jsme také Zahraniční vztahy a některé studentské organizace při Západočeské univerzitě, zda by měly zájem na této akci participovat. Svou účast nám přislíbily jak Zahraniční vztahy, tak studentské organizace ELSA a AIESTEC, u jejichž stánků tak budete mít možnost se poinformovat a prokázat své znalosti v drobných soutěžích," sdělil k prezentaci dalších organizací viceprezident Filip Fiřt.

Program bude pokračovat večerním trojkoncertem v Buena Vistě, kde se představí kapely z Plzeňského kraje. Akce v Buena Vistě začne ve 20:00 a budou zde vyhlášeny soutěže a zahrají kapely Moodshake, Sticx a Pillow Fight. „Snažili jsme se vybrat kapely různých žánrů, abychom neprezentovali jen určitý hudební styl. Jako první tedy zahraje funk – jazzová formace Moodshake a po ní bude následovat jedna ze současných nejnadějnějších punk – rockových kapel Sticx, kterým pracovně říkáme „tuzemští SUM 41". Jako třetí vystoupí domácí Pillow Fight, kteří loni vydali povedenou debutovou desku Starlight a vzorně tak reprezentují plzeňskou rockovou scénu," sdělil k hudební dramaturgii večera Filip Fiřt.