Po více než miliardové úpravně vody na Homolce má město v plánu začít s dalšími vodohospodářskými stavbami. Stejně jako v případě úpravny chce na akce čerpat evropské dotace. „Je to možné z programu Životní prostředí pro léta 2014 až 2020," potvrdil ředitel Koordinace evropských projektů Erich Beneš. Dodal, že možnost čerpání dotací je mezi 75-85% uznatelných nákladů.

Jde o stavby za stamiliony korun. Jako nejdůležitější označil Beneš výstavbu retenční nádrže na Vinicích, která souvisí se stavbou západního okruhu města. Tu je nutné vybudovat kvůli tomu, že odpadní voda se musí shromažďovat v nádrži proto, aby nevyplavovala kanalizaci. Z nádrže by pak voda postupně odtékala do čističky. „Jde o podmínku územního rozhodnutí stavby okruhu," poznamenal Beneš. Akce má stát asi 200 milionů Kč.

Další stavbou je náhradní zdroj pitné vody pro Plzeň, protože dnes bere město vodu jen z řeky Úhlavy. „O dalším zdroji se bavíme delší dobu. Je pro nás důležitý v rámci krizového řízení města," uvedl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).
Hořící kamion 
u Úhlavy

Studií existuje několik. Kromě Úhlavy je možné získávat vodu ještě z Radbuzy a z dalších zdrojů. Například z nýrské přehrady by bylo možné přivádět vysoce kvalitní vodu, jenže vzhledem ke vzdálenosti mezi ní a Plzní jde kvůli ceně a natažení potrubí o téměř půlmiliardový projekt. Mnohem levnější by bylo svedení vody do vodárny z nádrže České údolí. Tam je však voda méně kvalitní a musela by se náročněji čistit.

Ředitel odboru krizového řízení magistrátu Petr Liška považuje další pitný zdroj za vysoce potřebný. „Potřeba dalšího zdroje je významná," uvedl Liška. I když se žádná katastrofa v souvislosti s vodou zatím nestala, upozornil například na nehodu na dálnici na Valíku, kdy v blízkosti Úhlavy začal hořet kamion a následně nekontrolovatelně explodovaly v něm naložené tlakové lahve. „Tehdy jsme mohli mít neúmyslně kontaminovaný zdroj vody," dodal Liška.

Pokud by k podobné katastrofě skutečně došlo, dá se s nadsázkou říci, že v Plzni by se přestalo vařit pivo a voda by šla v krizové situaci namísto do pivovaru do vodovodu. Úhlavu by dočasně nahradil zdroj vody z pivovarských studní a také z Plzeňské teplárenské, která ji dodává rovněž do pivovaru.

Třetí stavbou o níž město uvažuje, je doplnění čistírny odpadních vod o sušičku kalů. Desítky tisíc tun kalů se dají podle primátora vysušit a použít například jako biopalivo pro teplárnu. Odvoz do teplárny je jednou z variant, materiál může sloužit také na rekultivaci. Jde o investici za zhruba 100 milionů Kč.