Krytou fotbalovou halu s umělým trávníkem chce postavit za městským bazénem na Slovanech u Lobezské ulice sportovní klub SK Plzeň 1894. Zatím má klub studii, chystá se k podání žádosti o stavební povolení. Je vlastníkem pozemku, kde se má stavět. „Zatím jej pronajímáme na bleší trhy," uvedl Radek Vodrážka z SK Plzeň 1894.

Tvrdí, že podobná hala v kraji není, fotbalisté jezdí do Prahy. „Hala s umělou trávou na fotbal je hrozně málo. Máme spoustu dětí a nemáme s nimi kam jít," argumentuje Vodrážka.

Podle něj by nové sportoviště mohly využívat i ostatní kluby, prostor tam pro ně bude. Jenže problémem jsou peníze. „Pokud se budeme držet studie a toho, co je v ní nakresleno, tak se náklady pohybují mezi 140-150 miliony korun," uvedl Vodrážka. V ní je ale i ubytovací nebo stravovací zařízení, klub by se spokojil i se skromnější variantou. „Každopádně jsme závislí na dotacích, které usilovně sháníme," dodal Vodrážka. Ještě letos nebo v příštím roce hodlají v areálu vybudovat druhé hřiště, na nějž už mají přislíbenou státní dotaci.

Kolem bazénu na Slovanech je sportovišť víc, například fotbalové hřiště s cyklistickým oválem, hala Lokomotivy a staré fotbalové hřiště Lokomotivy. V budoucnu se zvažuje také přebudování části plaveckého areálu na akvapark, což bude znamenat vyšší příliv návštěvníků. Už proto je podle primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) nutné řešit tu parkování. „Je to zásadní problém," uvedl Zrzavecký.

Parkovací dům je součástí plánované přestavby bazénu, je tady ale i další možnost. Jde o nedávnou odhalenou nelegální ubytovnu v Částkově ulici v budově bývalého autoservisu (dříve Auto Štádler). Podle starosty Slovan Lumíra Aschenbrennera (ODS) tam podle územního plánu města stavební úřad nikdy ubytovnu nepovolí. „Proto by mohlo město v exekuci objekt koupit a přebudovat ho na parkovací dům. Město by tak nemuselo stavět nový parkovací objekt za stovky milionů korun," uvedl Aschenbrenner.