A přestože se mnohokrát objevily fámy, že ze stavby sešlo, představitelé města vždy ujišťovali o opaku.

Letos podle starosty Jiřího Vlka udělal Stod k stavbě důležitý krok. Od této chvíle se už o stavbu domu má starat hlavně Tesco. „Město už udělalo, co bylo v jeho silách. Pozemky patří firmě a nyní se čeká na stavební povolení," řekl Vlk.

Kromě toho, kdy se Tesco ve městě, v lokalitě nedaleko benzinky objeví, zatím není jasno ani v tom, o jaký typ marketu vlastně půjde. Zeptali jsme se mluvčí Teska Evy Karasové. „Konkrétní plány na výstavbu ve Stodě v současné době nemáme," uvedla Karasová s tím, že Tesco má pět variant obchodů.

Když vše klapne, Stod se zařadí mezi města Plzeňska, která obývají supermarkety nejrůznějších značek. Rekordmanem v tomto smyslu jsou severoplzeňské Nýřany, kde si mohou lidí zajít do Penny Marketu, Billy, do Lidlu či do pobočky řetězce Kik. O jeden market méně mají s Penny Marketem, Billou a Kikem Přeštičtí, dva obchody – Penny Market a Lidl – jsou v Třemošné. Nepomuckým nabízí své služby Norma a Kralovickým před třemi a půl lety otevřený Penny Market.

Právě Penny Marketu se na Plzeňsku se čtyřmi prodejnami daří nejlépe.

Zvláštní kapitolou pak je hypermarket Globus, který sice oficiálně stojí v Chotíkově, ale většina Plzeňanů jej bere jako plzeňský.

Jedním z měst, která žádný market nemají, jsou severoplzeňské Plasy. Jak řekl tajemník městského úřadu Josef Domabyl, řetězce o jejich město nikdy zájem neprojevily. „Zrovna tak jsme ale ani my nestáli o to, aby se v Plasích nějaký takový obchod otevíral. Máme tady nákupní centrum spravované Jednotou a spoustu menších krámků, které úplně stačí. Navíc i kdybychom chtěli, supermarket by nejspíše nebylo kde postavit," tvrdí Domabyl.

Tam, kde markety nejsou, slouží lidem nejčastěji prodejny se značkou COOP. V Plzni-městě a na Plzni-jihu se o ně stará Západočeské konzumní družstvo (ZKD), jehož představitelé si pochvalují, že během posledních let téměř přestali rušit prodejny. „Naštěstí se to ustálilo.Kromě Přeštic či Blovic jsme vlastně v každém větším městě," řekla místopředsedkyně představenstva ZKD Alena Hejdová.

Souhlasí s ní místopředseda Jednoty Plasy Jiří Vazač, která zase spravuje prodejny na Plzni-severu. „Situace je lepší než před několika lety. Snad to vydrží," podotýká Vazač.