Cyklisté, už vyhlížejte jaro. Plzeňsku přinese nové trasy, na něž se můžete s jízdními koly vydat.

Očekávaná stezka, která má vést z Plzně do Brd, je sice stále hudbou budoucnosti, nicméně budou jiné. A ukážou atraktivní místa – cestu k hracholuské přehradě, na Konstantinolázeňsko i nově vzniklou Chráněnou krajinnou oblastí Brdy.

Dvě nové cyklotrasy připravil mikroregion Touškovsko, jenž tvoří Město Touškov, Kozolupy, Bdeněves, Vochov a Újezd nade Mží. Pokryjí bílé místo na cykloturistické mapě, které právě na území mikroregionu je.

Dvě stávající trasy č. 35 a 37 se totiž Touškovsku vyhýbají. Zatímco č. 35 vede z Plzně přes Bolevec na Žilov, Tatinou, Horní Bělou, Manětín a dál až do Měděnce na Chomutovsku, č. 37 se táhne z Plzně přes Vochov, Bdeněves a Plešnice dále na Stříbro, Kladruby a končí v Železné u Bělé nad Radbuzou.

Podle předsedkyně mikroregionu a starostky Kozolup Michaely Opltové budou trasy na jaro připravené. „Dotaci jsme získali vloni a právě teď je značíme. V budoucnu máme v plánu na ně pořídit ještě mobiliář, ale budeme muset žádat o dotaci," uvedla.

Touškovsko bude novinky propagovat, aby se o nich cyklisté dozvěděli. Jedna trasa je zavede směrem ke Konstantinovým Lázním, druhá k přehradě Hracholusky. „Nepodařilo se nám jedině vybudovat lávky přes řeku, jednu z nich u zříceniny Buben. Jsou to velmi nákladné projekty. A tak je cyklotrasy prozatím míjí a vedou jinudy," dodala starostka.

Mnoho cyklistů se také těší do zpřístupněných Brd. Spálené Poříčí se chce postarat o to, aby na začátku sezony věděli, kudy kam. „Je tam stávající cyklotrasa, která vede okolo Padrťských rybníků a kterou cyklisté znají. My ji propojíme s jinými částmi Brd včetně těch, které byly do letošního roku nepřístupné a v nichž jsou zajímavá místa," řekl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Na plánované trase, která by k Padrťským rybníkům měla vést až z Plzně, se ale stále pracuje. A čeká se na dotace. Kromě Poříčí ji připravují Starý Plzenec, Šťáhlavy, Nezvěstice a Žákava. „Každá obec si dělá svůj úsek. Myslím, že do dvou tří let by stezka měla být," dodal Čížek.