Oheň v klášteře naposledy řádil v roce 1894, kdy konvent přišel o kompletní krov. Od té doby je klid. Hasiči z Plas i okolních obcí ale nechtějí ponechat nic náhodě. Jak by zásah dnes vypadal, to si vyzkoušeli v pondělí. „V 15 hodin byl vyhlášen poplach, během dvou minut k fiktivnímu požáru dorazili hasiči z Plas, do 17 minut se sjeli jejich kolegové. Všichni pak nacvičovali likvidaci požáru v prelatuře, vyhledávání a evakuaci osob z bývalého krytu civilní obrany a průzkum starých budov,“ popsal mluvčí plzeňských památkářů David Růžička.

Podle Duchoně je do kláštera vstup s otevřeným ohněm zakázán a například svářeči, kteří v objektu pracují, jsou pod přísným dohledem. Oheň může vzniknout prakticky od čehokoliv. „Proto chceme být připraveni. Všichni, kteří tu pracují, mají přesné instrukce, co v případě požáru dělat. Pokud by hořelo, napřed bychom evakuovali lidi, potom umělecká díla a sbírky a až potom sebe,“ řekl.

Pravidly památkářů by se museli řídit i zasahující hasiči. Proudy vody by totiž památce paradoxně mohly ještě ublížit. „Každé prolití vodou působí problém, takže hasiči vědí, kam s vodou mohou a kam raději ne,“ dodal Duchoň.

Hasiči i památkáři ukázali, že by si při ochraně kláštera rozuměli, a cvičení, které sledovali i místní lidé, skončilo po 17. hodině.