Oživit veřejný prostor, který na oživení zatím čeká, zaujmout, rozproudit debatu o jeho využívání, vtáhnout do ní odborníky i širokou veřejnost.

Takové jsou cíle čtyřměsíčního Landscape festivalu Plzeň 2017, který začne v květnu. Plzeňané se budou s netradičními uměleckými díly, happeningy a výstavami setkávat až do září.

Jan Souček
Plzeň očima Jana Součka

Landscape festival Plzeň 2017• zahájení 19. 5. v 17.30 na náměstí Republiky
• závěr 30. září
• pořádá ho Galerie Jaroslava Fragnera, město Plzeň, Útvar koncepce a rozvoje města Plzeň a DEPO2015

Instalace budou k vidění ve městě, v krajině i v několika areálech. Jejich autoři nabídnou možnosti, jak reagovat na problémy těchto území a co z nich lze vytěžit. „Město bude zastupovat především centrum Plzně, náměstí Republiky a přilehlé ulice, krajinu rekreační okrajové oblasti, jako například Borský park nebo Bolevecké rybníky, veřejný prostor zase areály DEPO-2015, Fakultní nemocnice nebo pivovaru,“ popsala koordinátorka festivalu Hana Boříková.

Landscape festival se v České republice uskuteční už popáté, v Plzni poprvé. Pořádá ho pražská Galerie Jaroslava Fragnera. „V Plzni se o využívání veřejného prostoru mluví od roku 2015, kdy byla Evropským hlavním městem kultury. Dobrým příkladem toho, jak s prostorem pracovat, je například festival světla BLIK BLIK nebo DEPO2015,“ míní ředitel pořádající galerie Dan Merta. „My vlastně nepřinášíme nic nového, chceme upozornit na zajímavá místa, dávat podněty a inspirovat,“ dodává.