„Hrozba, že o školku přijdeme, je reálná," potvrdila radní města pro školství Irena Rottová (ODS) s tím, že případný nový majitel objektu může dát městu výpověď. A nebo objekt zavře hygiena, protože podmínky tu jsou dlouho nevyhovující. Pokud se to skutečně stane, přibudou ke stovkám dětí, na něž místa v plzeňských školkách nezbývají, další.

Radnice odmítla objekt odkoupit z více důvodů. Hlavním je to, že druhý městský obvod chce postavit jako náhradu novou montovanou školku u bazénu na Slovanech a má ji už připravenou. „Nemovitost na Mikulášském náměstí navíc patří více vlastníkům a jde o její cenu. Do domu se neinvestovalo, je ve špatném stavu," potvrdila Rottová. Nová školka je lepším řešením, chybí na ni ale zhruba 20 milionů korun. Nemá je ani město, ani slovanská radnice. „Takovou investici si sami nemůžeme dovolit," uvedl starosta Slovan Lumír Aschenbrenner (ODS). Obvod ale zajistí kompletní projektovou přípravu, má na stavbu územní rozhodnutí a chce investici dotáhnout ke stavebnímu povolení.

Slovany nejsou jediným obvodem, kde místa ve školkách chybí a chtějí tu postavit nové zařízení. Podobně jsou na tom i rozrůstající se Černice, kde děti nemají šanci na umístění v místní školce. „Dvě třídy s kapacitou 45 dětí jsou v základní škole a mají dočasnou výjimku na počet dětí ve třídě," potvrdila Rottová. Černice chtějí rovněž montovanou stavbu za zhruba 11 milionů Kč pro 50 dětí.
Rozšířit sportovně zaměřenou školku ve Staniční ulici hodlá i Doubravka.

Dnes tam chodí kolem stovky dětí, kapacita by se mohla zdvojnásobit. Obvod na to potřebuje asi 15 milionů korun a dalších pět chce přidat ze svého. Stejně jako Slovany a Černice by potřeboval finanční injekci z města, to na to ale podle ekonomického náměstka primátora nemá peníze. „Zdroje budeme hledat," potvrdil už dříve Zrzavecký.

Celková kapacita plzeňských mateřských škol zřízených městem je nyní 5103 dětí. Za poslední roky se zvýšila o 572 míst. Kromě toho v Plzni působí 15 soukromých dětských zařízení, jejich kapacita je cca 300 dětí. Převis poptávky způsobují populačně silné ročníky, od roku 2010 ale počet narozených dětí klesá a tento trend se předpokládá i pro další léta.