Husova ulice, Pařížská, Kardinála Berana, V Šipce. Čtvrť Petrohrad. To jsou místa, kde je v Plzni největší, vlastně až chronický nepořádek u popelnic.

„I když odsud odpadky vyvezeme, za hodinu jsou tam znovu. Přistavíme-li více popelnic, nepomůže to. Jakmile se objeví jedna odhozená věc, zakrátko přibude další a další," říká náměstek ředitele městské společnosti Čistá Plzeň Petr Baloun (ODS). Náklady na úklid kolem popelnic převyšují ročně 20 milionů Kč.

Koťata nalezená u Borské přehrady
Krabice ukrývala kočku s třemi koťaty

Firma právě rozjíždí dlouhodobou informační kampaň Bez vás to nepůjde. Chce v ní Plzeňanům připomínat, že město bude čistější jen v případě, že lidem bude na pořádku záležet a nebudou odpadky odhazovat mimo popelnice. Že si k nemovitostem pořídí adekvátní nádoby a tolik svozů, kolik je třeba, aby se odpadky neválely kolem. A že podnikatelé budou dodržovat svoje povinnosti kolem povinného nakládání s odpady a nebudou zneužívat sběrné dvory, kam je možné odkládat nepotřebné věci zadarmo.

Podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) jsou lidé k odpovědnosti dostatečně motivováni. „Ceny za popelnice jsou poloviční než byly tržní sazby," řekl Šindelář. Uznává, že valná většina lidí je zodpovědných, ale upozorňuje na to, že část výhod může v budoucnu skončit. „Třeba sběrné dvory zadarmo," zmínil Šindelář.

Společnost Čistá Plzeň má náklady na svoz odpadu cca 210 milionů Kč ročně, město na systém doplácí asi 150 milionů korun ročně. Radnice tvrdí, že zdražovat nebude, ale více se zaměří na porušování stanovených pravidel, zejména na problémové lokality v okolí drobných provozoven typu večerky, malé prodejny, restaurace či baru. Odbor životního prostředí jim loni uložil 119 pokut za neplnění povinností v odpadovém hospodářství v částce 542 tisíc korun. Podle šéfky magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodové se úřad zaměřuje i na fyzické osoby. „I v těchto případech už máme uloženy první sankce," potvrdila Svobodová.

Linkový autobus se střetl s autem mezi Všeruby a Kunějovicemi.
FOTO: U Všerub boural autobus, zranili se čtyři lidé včetně dětí

Čistá Plzeň tvrdí, že ve svážení odpadu je na téměř 100% spolehlivá. „Týdně provedeme 22 tisíc svozů. Z toho neprovedených kvůli našemu pochybení je asi 16," uvádí Baloun. Čistá Plzeň má ale rezervy v separovaném odpadu, konkrétně nádobách na bioodpad. Hnědé nádoby zejména v okrajových částech města nestačí. „Studie ukázala, že nejhorší je to v Liticích, na Valše, v Radobyčicích, ve Lhotě, v Červeném Hrádku a na Bílé Hoře," připustil Baloun. Řekl, že Čistá Plzeň nyní jedná s obvody o tom, že se vybudují zpevněné oplocené plochy, kde nádoby přibudou.

V Plzni je nyní pět velkých sběrných dvorů, dva z nich provozuje Čistá Plzeň.