V Plasích systém CP spustili hned o prvním pracovním dni letošního roku a podle starosty Miloslava Hurta si už ten den přišli první lidé pro první dokumenty. „Vystavovali jsme jim hlavně ověření na katastr. Přitom jsme hned vyzkoušeli, jestli všechno funguje jak má, a zbývá najít a doladit nějaké nedostatky. Ale kdo přijde a chce výpis, dostane ho,“ ujistil Hurt.

Částečně už CP funguje také na obecním úřadu v Heřmanově Huti. „Spustili jsme to také ve středu a kromě výpisu z katastru už můžeme poskytovat všechny zbylé. Zatím tu ale nikdo nebyl,“ uvedl místostarosta Přemysl Hofman.

Systému by podle něho ale prý prospělo ještě mírné zjednodušení. „Pro lidi, kteří rozumí počítačům a pohybují se mezi nimi, je pochopitelný celkem dobře. Ale jiným může pořád připadat trochu složitý,“ pokračoval Hofman.

Na zavedení CP se teprve chystají například v Chlumčanech. „Počítač jsme ale dostali těsně před koncem loňského roku, takže jsme ho do ledna nestačili připravit,“ podotkl starosta Chlumčan Jiří Kučera.

V obcích, které na zprovoznění CP získaly dotaci, od ministerstva vnitra by měl systém fungovat do konce února – jinak jim hrozí, že budou dotace vracet.