Poslat těžké a mnohdy i přetížené náklaďáky tam, kam patří, tedy mimo obec a nejlépe na dálnici, si přejí v Chrástu.
U obce proto vzniká takzvané vážní místo. Až bude hotové, budou se na náklaďáky, na jejich náklad i řidiče zaměřovat policisté. „Doprava nás trápí dlouho, ale neměli jsme tady místo, kde by bylo možné auta zastavovat a vážit,“ říká starosta Chrástu Ladislav Bohuslav. Takové vyasfaltovaný plácek teď bude před železničním přejezdem ve směru od Dolan. „Policisté tam budou moci kontrolovat i osobní automobily,“ tvrdí starosta.

Na výstavbě vážního místa se podílí obec a Správa a údržba silnic Plzeňského kraje, podnět přišel od policie. „Místo bude mít takové rozměry, aby nákladní automobil mohl na váhu plynule najet i odjet. Kromě policistů je budou využívat také celníci,“ řekla policejní mluvčí Martina Korandová s tím, že kontroly budou namátkové i v rámci dopravně bezpečnostních akcí.
Neukáznění řidiči těžkých vozů v Chrástu zhruba před deseti lety přivedli do téměř havarijního stavu most přes trať lokálky do Radnic. V centru obce zase přetěžují křižovatku u školy i nově zrekonstruovanou hráz rybníka. A v neposlední řadě těžkou dopravou trpí také Dolanský most přes Berounku na frekventované trase z Chrástu do Třemošné. „Nákladní doprava k nám jezdí ze všech koutů. Řidiči se vyhýbají hlavně dálnici a v posledních letech máme problém také s vozy ze stavby železničního tunelu mezi Kyšicemi a Plzní,“ dodává starosta Chrástu.

Na důkladnou opravu Dolanského mostu se Plzeňský kraj chystá. Most je ve špatném stavu (silničáři ho označují třídou pět ze sedmi) a jeho oprava patří mezi devět velkých dopravních staveb, pro něž chce hejtmanství ještě letos připravit projektové dokumentace. Už dříve se hovořilo o tom, že by oprava Dolanského mostu mohla vyjít na 60 milionů korun.

Na statku Lüftnerka v plzeňské ZOO se narodilo devět selátek prasete přeštického.
OBRAZEM: Devět roztomilých selátek