O tom, že kouření není pro zdraví zrovna ideální činnost, už dlouho téměř nikdo nepochybuje. Co je ale nového, je větší chuť s tímto zlozvykem skoncovat na základě vlastního rozhodnutí.

Potvrzuje to alespoň lékařka Štěpánka Břízová z Centra pro závislé na tabáku Fakultní nemocnice Plzeň. K léčbě se hlásí mnohem víc dobrovolníků než dřív. „Je to opravdu trend dnešní doby," říká odbornice.

Centrum pro závislé na tabáku pracuje s přibližně třiceti pacienty ročně. Zájemců je však opravdu hodně, proto se čekací doba na první vyšetření pohybuje okolo dvou měsíců. Břízová ale slibuje zlepšení. „Budeme mít otevřeno dva dny v týdnu, doposud jsme ordinovali jen jeden den odpoledne," vysvětluje možnost zkrácení lhůt lékařka.

V Centruje pomoc vyhledávají většinou lidé, kteří už kouří delší dobu. „Většinou za sebou mají i několik neúspěšných pokusů přestat," doplňuje odbornice.

Léčbu se snaží odborníci zájemcům 'ušít' na míru, metody se určí na základě prvního vyšetření.

Snaha mnohdy nestačí, úspěšnost léčby u 'dlouhodobých' kuřáků je i v Centru pro závislé na tabáku poměrně nízká. „Pohybuje se kolem dvaceti procent," vypočítává odbornice. Neúspěch je způsoben řadou důvodů. „Člověk musí mít k zanechání kouření velkou motivaci, aby to zvládl," je si jista Štěpánka Břízová, která připomíná, že léčba závislosti na cigaretách je velmi náročná. „Lze ji přirovnat k závislosti na drogách," myslí si lékařka.

Kuřákům chce s jejich neřestí pomoci i Stodská nemocnice, která zahajuje pilotní projekt Odvykání kouření. Do studie bude zařazeno 35 lidí.

Ve Stodě se pokusí vyléčit závislost na tabáku takzvanou biorezonancí, jež je alternativou ke standardním odvykacím kúrám (využití tablet či náplastí). Biorezonance má vliv na potlačení chuti a následně i závislosti klienta. Plusem metody je značná úspěšnost léčby. Při využití metody odvykání biorezonancí se dosahuje více než 50 procent úspěšnosti.

V případě, že projekt bude úspěšný, Stodská nemocnice v něm bude chtít pokračovat. Na pilotní projekt poskytne Plzeňský kraj dotaci. „Rada schválila poskytnutí neinvestiční finanční dotace ve výši 139 500 Kč," potvrzuje mluvčí Krajského úřadu Plzeňského kraje Alena Marešová.

Odradit kuřáky od zlozvyku mohou ale i ošklivé obrázky na krabičkách s cigaretami, které upozorňují především na možná zdravotní rizika. „Myslím, že je to účinná forma. Hlavně pro ty, kteří s kouřením teprve začínají," komentuje lékařka Štěpánka Břízová. „Závislý kuřák si většinou koupí krabičku i s ošklivým obrázkem," doplňuje.

'Hnusné' obrázky například odradily od dlouholeté neřesti dvaačtyřicetiletou Markétu z Plzeňska. „Když jsem ty krabičky viděla v obchodě, řekla jsem si, že si je prostě nemůžu koupit," svěřuje se. „Od té doby jsem si nezapálila, přestože jsem zkoušela přestat už několikrát ale neúspěšně," říká hrdě.

A hrdá na sebe může být i jednatřicetiletá Plzeňanka Miroslava, která zatím nekouří tři týdny. Nepotřebovala k tomu ani pomoc odborníků, ani motivaci ve formě 'hnusných' obrázků na krabičkách od cigaret.

„Všechno je to o vůli," míní rozhodně, ale potom přece jen dodává: „Někdy, zvlášť mezi kuřáky, mám opravdu velkou chuť na cigaretu, ale držím se," svěřuje se Plzeňanka.