Na zvonici na vánočních trzích je totiž tzv. SELF point. Jde o místo, ze kterého lidé pomocí mobilu ovládnou speciální technické zařízení, jež je na dálku vyfotí a následně jim na e-mail pošle video s jejich snímkem a záběry vánoční Plzně. Pozdrav lze posílat přes internet a sdílet na sociálních sítích.

„Udělat si videoselfie zvládne každý," říká Jana Komišová z magistrátu, který novinku připravil a upozorňuje na navigační tabulky na zvonici, které lidem poradí, jak na to.

Speciální technické zařízení, které člověka na zvonici zaznamená, je umístěno v horním patře Muzea loutek. „Videoselfie odešle dotyčnému člověku na jeho e-mail do minuty," dodává Komišová. Zachytit se na videu mohou jednotlivci i skupinky.

Vůbec prvním místem, kde se mohli s touto technologií Plzeňané potkat, byl srpnový Olympijský park Plzeň, kde vzniklo 760 videoselfie s dosahem na téměř 70 tisíc uživatelů sociálních sítí. Self point fungoval i v bazénu na Slovanech při Plzeňských sprintech 2016. Jde o projekt radnice v rámci Smart City Plzeň.