„Chatku nedaleko Cheznovic si vyhlédl zloděj, který ukradl křovinořez, motorovou pilu, elektrocentrálu, plastovou cestovní lednici, nafukovací člun a další věci. Škodu majitel vyčíslil na 32 tisíc korun,“ uvedla mluvčí západočeských policistů Jana Václavová s tím, že strážci zákona znovu upozorňují na toto nebezpečí chataře a chalupáře.

V minulosti se objevily případy, kdy si vynalézaví chataři vyráběli vlastní zabezpečovací zařízení. „To ale v žádném případě nedoporučujeme,“ varovala mluvčí plzeňských policistů Martina Hábrová. Doporučuje všem, kdo si chtějí své objekty zabezpečit, aby se obrátili na odborníky.

Řada chatařů již zřejmě radám policistů naslouchá. Počty vykradených rekreačních objektů se v posledních letech daří snižovat. „Zatímco v roce 2005 podlehlo nájezdům zlodějů 58 plzeňských chat, v roce následujícím se jejich počet snížil na 27,“ vypočetla Hábrová.

Pokud si chcete před letošní zimou pořídit například mříže do oken či vstupních dveří, které doporučují policisté, připravte si tisíce korun. „Obyčejné mříže na okno se dají pořídit od čtyř tisíc korun. Ceny ozdobných pak začínají asi na šesti tisících pěti stech korunách,“ informoval majitel kovářství Jiří Wallner. Cena mříže na vstupní dveře se odvíjí zejména od jejích rozměrů. „Cena se bez konkrétní zakázky těžko určuje. Návrhy na tyto mříže děláme podle stylu domu. Pojišťovny ale při případném vloupání akceptují jen kvalitnější mříže,“ dodal Wallner.

Podle strážců zákona odradí zloděje také okenice. Jejich cenu ale není lehké zjistit. Většina truhlářů je totiž dělá pouze na zakázku pro konkrétní zájemce. V případě, že byste o okenice měli zájem, dozvíte se tedy jejich případnou cenu až při dohodě s výrobcem.