Příští pondělí se silničáři pustí do demolice a později i do stavby nového mostu u jihoplzeňských Kucín. Most na silnici spojující Přeštice a Nepomuk je ve velmi špatném stavu.

Objížďky
pro NA: I/27 Přeštice > II/180 Vysoká > II/180 Robčice > Plzeň, Olympia> I/20 Losiná > křižovatka I/20 s II/230 u Nepomuku

pro osobní automobily a autobusy:
1. Kucíny > Radkovice > Horšice > Újezd
2. Újezd > Kbelnice > Letiny > Libákovice > Plevňov > křižovatka se silnicí II/230 

Nebude to sice velká stavba, ale přinese docela velké omezení a s ním hned tři objízdné trasy – nejdelší pro nákladní automobily, další dvě pro osobní vozy a pro autobusy.

Šoféři náklaďáků během uzavírky z Přeštic do Nepomuku nepojedou 23, nýbrž 50 kilometrů. Pro osobní dopravu a autobusy to tak dramatické nebude – značky je povedou blízkými obcemi.

Do konce roku? Jen v krajním případě

V krajním případě by uzavírka mohla trvat až do konce roku. Generální ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Pavel Panuška ale věří, že to tak horké nebude. „Jsme si vědomi toho, jaké dopravní komplikace nastanou, a budeme firmu tlačit ke zkrácení stavby. Osobně si myslím, že by už za tři měsíce mohlo být hotovo," míní ředitel.

Stavba mostu přes Kucínský potok má stát 13 až 15 milionů korun, zaplatí ji Plzeňský kraj.

Lidé, kteří most znají, opravu čekají už nějaký čas. „Je to určitě dobře. Po každé zimě vypadá most hůř a taky je docela úzký. Když se na něm potkám s náklaďákem nebo s autobusem, raději zastavím," říká Jana Hošková. Silnice k mostu navíc z obou stran prudce klesá a řidiči tudy rádi projíždějí vysokou rychlostí.

Zbytek je ve výhledu

Řidiči, kteří by se těšili, že stavbou začíná rekonstrukce nezrekonstruovaného úseku silnice mezi Přešticemi a Nepomukem, se ale radovat nemají. „Ta akce sice je na seznamu třinácti nejdůležitějších projektů v kraji, ale bude třeba ji financovat z evropských zdrojů. Přesné datum zatím nemá," dodal ředitel silničářů.

Zrekonstruovaný úsek mezi Nepomukem a Skašovem funguje od roku 2013, nezrekonstruovaný je asi 10 kilometrů dlouhý.