Zatímco loni revizoři ještě pod dopravním podnikem za první tři měsíce roku přistihli při jízdě načerno 7500 lidí, letos je to 15.000 osob, řekl dnes na jednání zastupitelstva Plzně předseda představenstva PMDP Petr Štrunc.

"Přepravní kontrola byla v minulých letech ztrátová, protože dopravní podnik vynakládal velké částky za kolky a soudní vymáhání, kde ta úspěšnost byla velmi nízká," poznamenal. Podle letošních odhadů by měl naopak dopravní podnik na této činnosti oproti loňsku vydělat asi pět milionů korun.

PMDP nebudou mít už letos žádné pohledávky za neplatiči jízdného. Ve dvou tranších prodávají balíky starých desetimilionových pohledávek. Nové jim nevznikají díky tomu, že pokuty včetně nových pohledávek si od Nového roku vymáhá sama externí firma zaměstnávající revizory.

Pro dopravní podniky pracovalo 22 revizorů ve stálém pracovním poměru. Nyní je revizorů je stejně, ale mají lépe zorganizovanou práci a důsledněji vymáhají pokuty. V Plzni se loni v lednu zvýšily pokuty za jízdu načerno na dvojnásobek. Cestující bez dokladu zaplatí 600 korun. Po deseti dnech se suma zvýší na 1000 korun.