„Velké zdražování provázelo už uplynulý rok. Ceny vzrostly až o dvacet procent. Zdůvodňovalo se tím, že se otevřel trh v Polsku, a tudíž bylo u nás méně materiálu,“ doplňuje Klug. Stavebnictví je sezonní obor. Nejvíce se materiál nakupuje na jaře. „Je nesmysl zdražovat v zimě, kdy se zboží obvykle moc nekupuje,“ říká dále Klug.

Souhlasí s ním i vedoucí prodeje stavebnin Jan Moravec z firmy Trial Stav. Podle něj se oproti loňsku ve stavebnictví hnulo spíš zásobování materiálem než ceny. „Minulý rok bylo veškerého stavebního materiálu málo, ale situace se už zlepšila. Fabriky teď distribuují mnohem více,“ doplnil Moravec.

Podle živnostníka Milana Maška, který se věnuje stavebním pracem, nejsou ani ty zpoplatněny více. Prozatím. „Myslím si, že se to teď ještě tolik neprojeví. Spousta zakázek je nasmlouvána dopředu už od minulého roku. Proto se jejich cena nemění,“ vysvětluje Mašek.

Lidé, kteří stihli postavit dům ještě v minulém roce, si to pochvalují. „Vyšli jsme s penězi z hypotéky jen tak tak. Velké zdražování přišlo až ve chvíli, kdy už jsme měli hlavní investice za sebou. Nyní by nás dům stál o desítky a možná i stovky tisíc více. Museli bychom to řešit zřejmě dalším úvěrem, což by náš rodinný rozpočet neskutečně zatížilo,“ podotkla například paní Ivana ze severního Plzeňska.

Nárůst cen se zatím výrazně neprojevil ani při prodeji a nakupování nemovitostí. Podle realitních kanceláří mají lidé na Plzeňsku největší zájem o koupi menších bytů v Plzni. „Asi nejlépe se prodávají byty 2+1 a 1+1. Jejich cena je tak 20 až 25 tisíc korun za metr čtvereční. Poptávka je i po domcích v Plzni. O domy mimo Plzeň takový zájem není, i když jsou levnější,“ říká makléř realitní kanceláře Pubec Miroslav Kašpar.

Podle něj nabídky k prodeji nemovitostí mimo město jsou, ale zájemce musí kancelář hledat jinak než u bytů v Plzni, které se prodávají skoro samy. Lidé musí být předem smíření s tím, že budou muset například dojíždět. „Velkou roli hraje dostupnost a je–li dům možné obývat hned, nebo je–li nutné jej rekonstruovat. Tyto faktory pochopitelně určují i ceny nemovitostí,“ vysvětlil Kašpar.