V sobotu se v západočeské metropoli konala slavnost všech milovníků piva. Tisíce návštěvníků se sešly v centru Plzně, aby vytvořily největší pivní zahrádku v Česku.

Vše začalo patnáct minut před polednem, když sládek Gambrinusu Pavel Zítek narazil na náměstí Republiky festivalovou várku nefiltrované dvanáctky, která byla uvařena speciálně pro Gambrinus den. Následovalo několik hudebních vystoupení – představila se například kapela Kníry, Trautenberk, Semtex, Lucie Revival či Děda Mládek Illegal Band. Odpoledne mohli návštěvníci zhlédnout finále soutěže Gambrinus Mistr Výčepní, jejímž vítězem se stal Tomáš Havlíček z pražské Restaurace Sokol. Někteří návštěvníci se také sami zúčastnili školy čepování.

Kromě náměstí Republiky byla pivní zahrádka také U Branky, v Proluce a u Západočeského muzea.

Sobotní letní počasí přilákalo podle mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitky Němečkové 27 tisíc milovníků pěnivého nápoje. Na loňský ročník zavítalo o sedm tisíc návštěvníků méně.

Ve večerních hodinách byly zahrádky zcela zaplněny.

„Na náměstí jsme přišli asi v půl osmé a bylo tam úplně plno, že jsme si neměli kam sednout. Čekala jsem, že přijde hodně lidí, ale tolik?" kroutila hlavou návštěvnice Petra Nováková. „Přesunuli jsme se k Brance, kde právě hrála kapela Kníry, takže to tam vypadalo podobně, ale líbilo se nám tam," usmívala se studentka, kterou zaujal systém prodeje občerstvení. Jídlo i pivo se prodávalo za žetony v hodnotě 25 Kč, které si návštěvníci kupovali v pokladnách.

Kromě speciální nefiltrované dvanáctky mohli zájemci ochutnat nefiltrovanou desítku a dvanáctku.

V plzeňské Techmanii se uskutečnilo mistrovství ČR železničních modelářů.
Občas má člověk pocit, že by to měl rozdupat, říká modelář