„Je to i tím, že cena poklesla. Zatímco před nedávnem byla například cena bytu v Plzni 1+2 i nad 1,5 milionem korun, teď je možné jej sehnat třeba i za 1,3 milionu korun. Z bytů se tak teď stalo rychloobrátkové zboží,“ uvedla Michaela Džupinová z plzeňské realitní kanceláře Pubec.

Kupující prý delší dobu vyčkávali. Obchody proto před časem trvaly déle. Teď se trh prolomil. „Pokud není cena nějak nadhodnocená, prodají se tak do dvou měsíců,“ konstatuje Džupinová. Bytů je prý v současné době v nabídce stále hodně.

Zájem je podle ní i o nové bydlení. „Zda lidé nový byt koupí nebo ne, hodně záleží na nastavení projektů i struktuře bytů. Nejvíce jdou na odbyt byty, které jsou v nějaké fázi rozestavěnosti. Pokud jsou těsně před dokončením, je větší šance, že najdou nakupujícího. Zákazníci si teď také více vybírají. Zajímají se o to, kdo je developer i kdo je dodavatel stavby,“ říká Džupinová.

Právě nové byty se nejvíce prodávají v kanceláři Riva Reality. „Určitě je o o ně větší zájem než o starší stavby. Poptávka po nich se oproti konci minulého a začátku tohoto roku snížila,“ sděluje Stanislava Vondráková z realitní kanceláře. Cena starších bytů 1+1 se pohybuje kolem jednoho milionu, za 3+1 zájemci zaplatí kolem jednoho a půl milionu korun.

„Cena je závislá například na tom, zda jsou byty zrekonstruované, jestli mají nová okna i fasády. Staré byty s původními umakartovými jádry se neprodávají prakticky vůbec,“ doplňuje Vondráková.

Západočeská metropole ale i přes současné klesající ceny patří stále mezi města s nejdražšími byty v České republice. Plzeň je zároveň jedním z mála míst, kde v současnosti vzniká hned několik nových bytových projektů. Staví se třeba v Černicích nebo na Borech.

Ceny starších bytů v Plzni

Byt 2+1 v Plzni v Bolevci 59 metrů čtverečních: 1 250 000 Kč
Byt 3+1 v Plzni na Vinicích 75 metrů čtverečních: 1 390 OOO Kč
Panelový byt 1+1 v Plzni na Košutce 31 metrů čtverečních: 990 000 Kč