„Na setkání firem s náměstkem plzeňského primátora Martinem Zrzaveckým hovořil francouzský zástupce společnosti zabývající se letectvím a všiml si toho, že tento obor v Čechách skomírá, zatímco jinde v Evropě zažívá nevídaný boom," uvedl předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman.

Střední průmyslová škola dopravní v Plzni sice má v nabídce studium letecké dopravy, ale stavbu a konstrukci strojů probírají během čtyř let okrajově.

Chtějí letecké vývojáře

Podle Zemana by se obor zaměřený na výchovu budoucích projektantů, vývojových a výzkumných pracovníků v oblasti konstrukce i technologie letadel více hodil na střední průmyslovou školu strojní nebo elektrotechnickou. „Na učivo na střední škole by mělo navazovat pokračování na vysoké škole," myslí si Zeman.

Jenže mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Kamila Kvapilová uvedla, že Fakulta strojní ZČU o vzniku nového oboru neuvažuje. „Soustředí se na výzkum kolejových vozidel a v tomto směru je zapojena do projektu Centrum kompetence drážních vozidel," informovala Kvapilová.

Mluvčí zdůraznila, že pedagogové oboru konstruování strojů v omezené míře spolupracují s Vysokým učením technickým v Brně. „S profesorem Pištěkem probíhají konzultace diplomových prací," doplnila Kvapilová.

Strojárna je opatrná

Stanovisko náměstka hejtmana pro školství Jiřího Stručka se včera nepodařilo získat. Ředitel strojní průmyslovky Rostislav Študent podotkl, že vznik nového oboru zabývajícího se letectvím je na dlouhou diskusi. „Založit nový obor není jen tak, musíte mít zájemce, zázemí, zajistit odborný personál a vybavení, aby výuka probíhala kvalitně," konstatoval ředitel.

Miloslav Zeman tvrdí, že když politici neustále volají po vzdělávání zaměřeném na vyšší přidanou hodnotu, měli by pro technické obory něco udělat. „Když ještě existovala Vysoká škola strojní a elektrotechnická Plzeň, obory odpovídaly potřebám Škodovky," sdělil.