Věcí se zabývá i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), ta zatím věc stále prověřuje. 

"Kontrola v systému Theses (systém pro odhalování plagiátů), tak i náš interní posudek vykázal vysokou míru shody mezi oběma pracemi. Dál celou věc budeme řešit ve správním řízení," uvedl Jan Červenka z oddělení komunikace UJAK. Ten zatím nenastínil, co může v rámci správního řízení nastat a neupřesnil ani to, v kolika procentech se obě práce shodují. "Nebudeme to komentovat do doby, než to skončí," dodal.

Folkova práce je nápadně podobná diplomové práci, kterou v roce 2006 odevzdal na Masarykově univerzitě bývalý vedoucí oddělení vězeňské stráže na Borech Richard Rout. V některých podobných pasážích dokonce oba autoři zvýraznili v textu naprosto stejná slova. "Co se týká diplomové práce, zatím je to stále v šetření," uvedla mluvčí generální inspekce bezpečnostních sborů Radka Sandorová. Podle ní to může výhledově trvat ještě zhruba měsíc.

Je otázka, zda dění kolem diplomky Petra Folka ovlivní. Už totiž skončil ke konci února na vlastní žádost na postu šéfa věznice a začal pracovat jako sociální pracovník oddělení výkonu vazby a trestu. K tomu potřebuje bakalářské vzdělání. Protože se do jeho odchodu nepotvrdilo podezření z žádného trestného činu, přísluší mu takzvaný příspěvek, na nějž má ze zákona nárok až do konce života nebo do zahájení čerpání starobního důchodu.