Proto napsali otevřený dopis vedení nemocnice, ve kterém se podivují nad tím, že dobře fungující porodnice má být zavřena proto, že se vedení FN nepodařilo sehnat dostatek personálu. V dopise upozorňují, že se na několik měsíců prodlouží čekací doba na gynekologické operace a jednotlivé zákroky, protože lochotínská klinika na to nebude kapacitně stačit.

„Dopis je podle nás osobní iniciativou jednotlivce, protože podle posledních zpráv chtějí všichni zaměstnanci oddělení přejít na Lochotín. Výjimkou je jedna sestra, která se rozhodla odejít do důchodu,“ uvedla mluvčí FN Renata Jenšíková o iniciativě, pod kterou je za kolektiv GPO Bory podepsána vrchní sestra Zdeňka Pleskačová. Ta však tvrdí, že za dopisem stojí celý kolektiv čítající na čtyřicet sester a lékařů.

Jenšíková popřela, že by se déle muselo čekat na operace. „Borské oddělení provádí jen osm velkých operací týdně a to pro Lochotín s posíleným personálním obsazením nebude žádná zátěž,“ odpověděla.

„Je s podivem, že mluvčí prezentovala úroveň oddělení na webových stránkách, jako oddělení vyhovující, dokonce s určitým nadstandardem, za který se vybíral poplatek 2000 korun. A najednou uvádí, že je oddělení zastaralé a musí se uzavřít,“ píše se v dopise. Ten navíc varuje, že veřejnost bude nucena hledat péči v porodnicích, kde se kvůli malému počtu porodů uvažuje o uzavření, to jest v Rokycanech, ve Stodě a v Domažlicích.

Mluvčí uvedla, že je vedení FN přesvědčeno, že nová porodnice bude kapacitně stačit Plzni i přilehlému okolí. Navíc připomněla, že klinika bude zajišťovat vysoce specializovanou péči, zatímco borské oddělení je na úrovni porodnice v malých nemocnicích.