Václav Chaloupek (OPAT) - 67 let, producent dětských pořadů, Plzeň - 6424 hlasů

Václav Chaloupek je kandidátem Občanů patriotů do Senátu. Zvažuje však, že se senátních voleb nezúčastní.Zdroj: DENÍK/ Zdeněk VaizCo říkáte výsledkům senátních voleb? Překvapilo vás něco?
Mám samozřejmě radost a je to pro mě svým způsobem zadostiučinění. Když jsem před dvěma lety kandidoval do plzeňského zastupitelstva, nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl jít někam výš nebo to alespoň zkusit. Překvapila mě podpora, kterou jsem dostal. Musím říci, že bych se o ni měl asi rozdělit s medvědy a ostatními zvířaty.

Jak hodnotíte Dagmar Terelmešovou, vašeho soupeře do druhého kola?
Já ji neznám. Poprvé jsem ji viděl na plakátu a v podstatě jsem nikdy nevěděl, kdo okres Plzeň-jih zastupuje v Senátu.

Proč by lidé měli ve druhém kole volit právě vás, v čem jste lepší?
Nejsem člen žádné strany, jsem člen hnutí Občané patrioti a jsem přesvědčený o tom, že jsem nezávislý. To znamená, že mi nikdo nebude určovat, jak mám hlasovat, pro co mám zvedat ruku, a ti lidé, kteří mě navrhli, vědí, že pokud budu něco dělat, budu to dělat podle svého svědomí a vědomí a od nikoho si nenechám nic říkat.

K volbám znovu už tento týdenDruhé kolo senátních voleb se uskuteční v pátek 14. října od 14 do 22 hodin a v sobotu 15. října od 8 do 14 hodin. Volební lístky budou rozdány až na místě. V Plzeňském kraji hlasují lidé ve volebním obvodu č. 7, který zahrnuje celý okres Plzeň-jih, městský obvod Plzeň-Slovany, severní část okresu Klatovy, ohraničenou na jihu obcemi Křenice, Ježovy, Mezihoří, Švihov, Měčín, Újezd u Plánice, Plánice, Zavlekov, Nalžovské Hory, Hradešice, Malý Bor, Velké Hydčice, Horažďovice, 
a jihovýchodní část okresu Plzeň-město, ohraničenou na severozápadě obcemi Letkov, Tymákov, Starý Plzenec a Losiná.

Kdo z neúspěšných kandidátů na senátora vás podpoří, koho budete žádat o podporu?
Myslím si, že mě podpoří kamarád Marcel Hájek, a moc mě mrzí, že jsme se do druhého kola nedostali oba. Říkal jsem mu totiž, že když budeme v užším výběru proti sobě, tak jako kandidáti, a ne jako lidé a nikdo z nás vlastně nemůže prohrát. Marcela si moc vážím a myslím si, že jeho místo bude ne v Senátu, ale v Parlamentu.

Co chcete v případě úspěchu změnit, na co se soustředíte? A kde Plzeňský kraj nejvíc tlačí bota?
Když v poslední době slyším v Senátu debaty o Šumavě, o ochraně životního prostředí, předpokládám také, že přijdou na přetřes Brdy a jejich využití, myslím si, že tady bude moje hlavní síla. Lesy, příroda… Ale třeba také školství, jsem bývalý učitel. Zkrátka si myslím, že mám blízko k normálním lidem. Kraj podle mě velké problémy nemá. Máme štěstí, že tu není velká nezaměstnanost ani velké aféry.

Dagmar Terelmešová (ČSSD) - 46 let, senátorka PČR, Dobřany - 6261 hlasů

Dagmar TerelmešováZdroj: ArchivCo říkáte výsledkům senátních voleb? Překvapilo vás něco?
Voliči rozhodli, jak rozhodli. Těm, kteří mi dali hlas, chci poděkovat, je to pro mě velký závazek. Úspěchem je už to, že jsem ve druhém kole, protože v tomto senátním obvodu zatím svůj mandát nikdo dvakrát neobhájil. Neočekávala jsem však, že do druhého kola půjdu právě s panem Chaloupkem, myslela jsem, že mým soupeřem bude jeden z lékařů nebo paní Rutová.

Jak hodnotíte Václava Chaloupka, vašeho soupeře do druhého kola?
Mám ráda jeho večerníčky, ale nemůžu ho hodnotit jako člověka, osobně se totiž neznáme.

Proč by lidé měli ve druhém kole volit právě vás, v čem jste lepší?
Protože jsem dlouhá léta v komunální politice. Je to vidět i na výsledcích voleb, neboť mám větší oporu v malých obcích, kde znám starosty a jsem schopná jim určitým způsobem pomoci. Při své práci rovněž využívám znalosti v oboru, tedy v sociální sféře.

První kolo v číslechNejvíce hlasů získal producent dětských pořadů Václav Chaloupek za OPAT (6424 hlasů, 18,41 %), za ním se umístila současná senátorka Dagmar Terelmešová, za ČSSD (6261 hlasů, 17,94 %). Na dalších místech se umístili: poslankyně za ANO 2011 Miloslava Rutová (5859 hlasů, 16,79 %), lékař a teolog Marcel Hájek, za ODS (5771 hlasů, 16,54 %), primář Neonatologického oddělení FN v Plzni Jiří Dort, bezpp. za TOP+STAN (4650 hlasů, 13,32 %), manažer Jan Rejfek za KSČM (3196 hlasů, 9,16 %), živnostník Pavel Havlíček bezpp. za SsČR (1596 hlasů, 4,57 %) a důchodce Martin Koller, bezpp. za Úsvit (1131 hlasů, 3,24 %).

Kdo z neúspěšných kandidátů na senátora vás podpoří, koho budete žádat o podporu?
Určitě budu někoho žádat o podporu, ale zatím nejsme úplně domluveni.

Co chcete v případě úspěchu změnit, na co se soustředíte? A kde Plzeňský kraj nejvíc tlačí bota?
Jak už jsem řekla, soustředím se na sociální oblast. Co se ale týče nějaké změny, tak v první řadě je třeba říct, že tento volební obvod je velice různorodý a přání jeho obyvatel jsou odlišná. Jiné problémy mají na Slovanech, jiné v obcích na Horažďovicku. Například právě tam lidi tlačí bota v případě jaderného úložiště, které odmítají. Další věc, která také trápí tento region, je dopravní obslužnost. Chápu, že autobus, v němž jezdí čtyři lidé, je špatný z hlediska ekonomického, ale všude žijí lidé. A my pro ně musíme udělat maximum, aby se dostali do práce a jejich děti do škol. Takže když to shrnu, problém vidím v dopravní obslužnosti v těch okrajových částech.