Chlapec z Hořic je odkázaný na pomoc své rodiny, která pro něj chce získat asistenčního psa. Pomoci nyní můžete i vy. Stačí se zapojit do charitativního běhu noční Plzní, který odstartuje tento pátek ve 20 hodin v Mlýnské strouze.

„Naplánovali jsme pětikilometrovou trasu z Mlýnské strouhy do Štruncových sadů, kolem stadionu Viktorie, přes Luční ulici a pak po cyklostezce ve směru na Plazu zpátky na Štruncovy sady a do Mlýnské strouhy. Trasa je vhodná pro začínající i ostřílené běžce," vysvětluje organizátor akce, mladý Plzeňan Jan Bielik, který je autorem projektu Rozběháme Česko a před časem inicioval rovněž myšlenku charitativních běhů.

Princip takového běhu je jednoduchý. „Za každý uběhnutý kilometr se přispěje deset korun," popisuje Bielik s tím, že v cíli bude kasička, kam může každý vhodit peníze. Výtěžek podpoří charitativní sdružení Šťastný pes – Handicap, které se zaměřuje na výchovu a výcvik asistenčních a canisterapeutických psů pro handicapované a má na starost i výcvik Tomáškova pomocníka Oskara.

„Očekáváme, že pejsek bude Tomíkův společník a kamarád. Věříme, že upoutá jeho pozornost. Čekáme také, že pejsek Toma trochu uklidní, protože je to celkem živé dítě," svěřila se Tomášova maminka.

Charitativní běh se uskuteční už poosmé. První se konal 22. prosince 2014 za Plazou. „Tehdy jsem čekal, že přijde tak deset patnáct známých, ale nakonec nás bylo asi 150. To jsme vybrali kolem 14 tisíc korun na plzeňský psí útulek," uvedl Bielik. I když je start pátečního běhu plánovaný na 20. hodinu, již v 19.45 hodin se s organizátorem akce můžete rozcvičit.

Charitativní běh se koná jednou za čtvrt roku a běžně se ho účastní kolem dvou set lidí. Od roku 2014 se podařilo vybrat více než 170 tisíc Kč, jež putovaly k potřebným.