Spolu s pěveckými sbory, ochotníky a tanečními soubory z Přeštic a okolí se v rámci benefice představila také Dáda Patrasová, Eva Pilarová, Marek Ztracený, Hanka Křížková a houslový virtuos Pavel Šporcl.

Benefice díky návštěvníkům vynesla 101 155 korun. Lidé navíc přispívali také do samostatné kasičky. Všechny peníze dostanou Klasnovi. „Přišlo asi čtyři sta lidí, bylo to krásné. I když jsme původně měli strach, jak to všechno dopadne," říká za organizátorky benefice Marie Kissová.

O sobě a svých kolegyních mluví jako o holkách z vesnice. „Tak velkou akci jsme nikdy nepořádali. A přes několik chybiček a malých zpoždění nakonec všechno vyšlo," tvrdí. „Hřeje nás dobrý pocit, že jsme mohli pomoci," říká Marie Kissová.

Matyášova maminka Lenka Klasnová by atmosféru benefice popsala, kdyby to však bylo možné. „Dost dobře to nejde. Tak krásné to bylo. Děkujeme všem lidem, od těch, kteří akci zorganizovali, po ty, co se přišli podívat a podpořit nás. Matyáš si užíval hlavně odpolední program, který se mu líbil. Večer už byl ale unavený," říká maminka.

Lenka Klasnová s Matyášem byli včera v nemocnici v Motole. Ve čtvrtek je oba čeká velký den. „Matyášek půjde na důležité vyšetření celého těla, které nám řekne, jestli se nemoc podařilo zastavit, nebo ne. Na výsledky si ale několik dnů počkáme," dodává.


Nápad na uspořádání benefičního koncertu vznikl z původní materiální sbírky, pomocí níž přátelé Klasnovým pomáhali k přesnídávkám, plenkám a ubrouskům.

Protože však stále přibývalo lidí, kteří chtěli rodinu podpořit také penězi, pomohla Základní škola speciální Diakonie ČCE Merklín organizátorům akce založit oficiální sbírkový účet. Klasnovi měli díky všem dárcům krásné Vánoce. Doslova každý den prý někdo něco přinesl. „Zpočátku jsme si mysleli, že je to jen takový první nápor, který časem opadne. Ale neopadl. Naopak, teď dostáváme pro Matyáška i vánoční dárky," říkala vloni Lenka Klasnová.

Pomoci přibývalo a benefiční koncert Srdcem pro Matyáška byl tedy dalším krokem. Marie Kissová dodává, že beneficí pomoc neskončila. „Sbírkový účet nerušíme, lidé mohou pomáhat dál," vyzývá žena. Číslo účtu diakonie je 359 6666 359/0800, variabilní symbol pak 199.