Auta v takzvaném polopřevodu po 30. červnu stát vymaže z Centrálního registru vozidel a už nepůjdou znovu přihlásit. Přestože je termín za dveřmi, v Plzni je zhruba 12 tisíc vozů nepřihlášených. „Nějací řidiči chodí, ale není to takové množství, jaké jsem čekal. Lidé zatím zůstávají v klidu, protože údajně spoléhají, že bude prodloužen termín k přihlášení vozidla. Prodloužení lhůty ovšem nebude," upozornil vedoucí magistrátního odboru registru vozidel a řidičů Jiří Marek.

Polopřevod znamená, že původní majitel prodávané vozidlo odhlásí, ale nový vlastník již vůz na sebe nepřihlásí. Současná praxe způsobuje například vyhýbání se poplatku za ekologickou likvidaci. Polopřevody vytvářejí také prostor pro kriminalitu spojenou s nelegálními machinacemi s vozidly.

„Pokud jezdíte s vozidlem, které je v Centrálním registru vozidel pouze odhlášeno předchozím provozovatelem, musíte podat na úřad do 30. června žádost o zápis vlastníka a provozovatele do registru silničních vozidel. Pokud žádost nepodáte, vozidlo administrativně zanikne a už nepůjde přihlásit," řekl mluvčí ministerstva dopravy Zdeněk Neusar.

Podle Marka se v případě nepřihlášení do registru vozidel z auta stane ´hromada dílů´ bez platné technické a bez povinného ručení. „Lidé pak mají povinnost odevzdat registrační značku," vysvětlil vedoucí odboru registru.

Marek řidičům nedoporučuje, aby po 30. červnu s autem v polopřevodu vyjížděli na silnici. Bude totiž hrozit pokuta 2 000 korun a ve správním řízení 1 500 až 2 500 Kč. Pokud ale řidič s takovým autem způsobí dopravní nehodu, budou sankce vyšší a může hrozit i zákaz řízení.

Změnu provozovatele auta v registru budou zájemci vyřizovat na úřadě, který je místně příslušný pro prodávajícího. Prodávající a kupující budou podávat jednu společnou žádost a budou muset být oba přítomní nebo mít ověřenou plnou moc. Novela zákona může znamenat problémy pro menší autobazary.

Obchodníci s ojetinami totiž budou všechna vozidla převádět na sebe, navíc budou platit ověření plných mocí.

„Už to mám vyřešené, auta jsem nahlásil na sebe. Nějaký finanční náklad to je, ale žádná tragédie. Daleko horší bylo strávit čas na magistrátu," pověděl David Jiřík z bazaru Autocentrum Plzeň.

Zajímavý způsob řešení zvolil prodejce aut Jaroslav Šoukal z Plzně. Auta v polo převodu zlevnil, aby šla na odbyt a nemusel je nahlašovat. Věří, že se mu podaří prodat je do konce června. „Je to do deseti aut. Výše slevy je různá. Auto za 20 tisíc korun jsem zlevnil o dva tisíce, vozidla za 100 tisíc korun šla dolů o pět tisíc," spočítal.

Zrušením polo převodů chce stát mimo jiné eliminovat auta, která neměla vlastníka, čímž se usnadní hledání majitele vozidla. „Vozů bez majitele je spousta. Když došlo k nějakému přestupku a předvolali jsme si řidiče, tak řekl, že auto prodal. Nový majitel odpověděl, že auto už nemá," popsal zkušenosti vedoucí odboru registru Marek.

Polopřevody skončily k 1. lednu letošního roku, do 30. června mají lidé šanci auto přihlásit.

Otázky a odpovědi

1) Jak si v aplikaci www.dokonceteregistraci.cz ověřím, že se problém týká mě? Stačí vložit číslo malého technického průkazu do databáze vozidel s nedokončenou registrací a ověřit si, zda je vozidlo správně registrované.

2) Máte auto, které by se v budoucnu mohlo stát veteránem? Pokud v řádném termínu nedokončíte registraci svého vozidla, ale váš vůz splní kritéria pro zařazení do registru historických a sportovních vozidel, bude to možné i po termínu 30. června 2015.